Ministr Štech: Učitelé byli trpěliví dost dlouho

05.09.2017 19:54

Reakce ministra školství na stávkovou pohotovost odborů.

Ministr Štech: Učitelé byli trpěliví dost dlouho
Foto: Hans Štembera
Popisek: Profesor Stanislav Štech

S plánem na postupné navyšování platů pedagogů o 15 %, a to tři roky po sobě, přišlo na konci roku 2015 MŠMT. Nynější požadavky školských odborů tedy zcela podporuji a snažím se je prosadit i při jednáních s ministrem financí.

Učitelé slýchali opakované sliby o navýšení platů, navíc masivně podpořené vládou i ostatními parlamentními stranami. Chápu tedy jejich frustraci a ostřejší reakce, které vyvolává současné otálení s posílením rozpočtu.

Učitelé byli trpěliví dost dlouho a já doufám, že nyní ještě týden nebo dva vyčkají, zda budou sliby o navýšení peněz naplněny. Já sám jsem totiž přesvědčen o tom, že sliby naplněny budou a peníze se podaří najít. Ministerstvo financí už dříve mapovalo rozpočtové rezervy na všech ministerstvech a z této sumy by se podle mého názoru dalo přidat učitelům už od listopadu letošního roku. Na MŠMT bohužel zdaleka nejsme schopni zajistit deklarované navýšení z vnitřních rezerv. Nyní tedy budeme hledat řešení s co nejmenším navýšením deficitu v celkovém rozpočtu.

Mým cílem, který jsem opakovaně deklaroval, je, aby učitelé v roce 2020 vydělávali 130 procent průměrné mzdy. Peníze nejsou jediným faktorem, jak ve školství zajistit kvalitu. Jestliže ale ohodnocení klesne pod určitou hranici, povede to k demotivaci, kantoři si budou muset hledat přivýdělky, a to se logicky podepíše na kvalitě výuky.

Stávková pohotovost je logickou reakcí, je logickou reakcí a my se budeme od příštího týdne snažit tyto požadavky na vládě prosadit. Jsem přesvědčen, že ke stávce nakonec nedojde.

Stanislav Štech, ministr školství, mládeže a tělovýchovy

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…