Ministr Stropnický: 2015 – rok klíčových změn pro obranu České republiky

22.01.2016 21:30

Rok 2015 byl z pohledu obrany státu zásadní. Sněmovna schválila úpravu branné legislativy, vláda projednala klíčové koncepční dokumenty a s ministerstvem financí se podařilo dohodnout na růstu rozpočtu armády v následujících letech.

Ministr Stropnický: 2015 – rok klíčových změn pro obranu České republiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Martin Stropnický

Brannou legislativu schválili poslanci v prosinci, po nich na začátku ledna také senátoři. Zásadní změnou je možnost přihlásit se k dobrovolným odvodům a projít několikatýdenním výcvikem. Atraktivnější budou podmínky pro příslušníky Aktivní zálohy, ale také pro jejich zaměstnavatele. Ti budou mít nárok na kompenzace za dobu, kdy jejich zaměstnanci budou na cvičení.

„V průběhu roku začala platit také novela zákona o vojácích z povolání. Ta stanovuje jasný kariérní řád a odměňování příslušníků armády,“ připomíná ministr obrany Martin Stropnický.

Do novely zákona o zadávání veřejných zakázek se pak ministerstvu obrany podařilo včlenit část, která zjednodušuje a zefektivňuje zadávání veřejných zakázek v oblasti obrany a bezpečnosti.

Koncepční dokumenty a rozpočet

Vláda v minulém roce projednala dokumenty, které jsou klíčové pro rozvoj schopností armády. Dlouhodobý výhled pro obranu 2030 a Koncepce výstavby AČR definují bezpečnostní prostředí a hrozby, stejně tak konkrétní potřebné schopnosti armády, včetně materiálního vybavení a personálu. Podle Koncepce bude Ministerstvo obrany nabírat nové vojáky a pořídí moderní výstroj a výzbroj.

To by nebylo možné bez potřebného navýšení rozpočtu. Ministerstvu obrany se podařilo obrátit trend, kdy od roku 2005 klesl rozpočet na obranu z dvou procent HDP až pod jedno procento. V následujících letech bude rozpočet resortu výrazně růst, což umožní zahájit významné nebo dlouhodobě odkládané akviziční procesy, stejně tak nábor nových vojáků z povolání.

Migrační krize

Na migrační krizi zareagovalo Ministerstvo obrany poskytnutím pomoci Maďarsku a Slovinsku. V Maďarsku na základně Hódmezövásárhely působili Češi od poloviny října do poloviny prosince, ve Slovinsku pak v rámci měsíčního cvičení BLED 2015 čeští ženisté spolu se slovinskými vojáky procvičovali budování zábran. Zdravotnická skupina pak poskytovala odbornou pomoc na hraničním přechodu Šentilj nedaleko Mariboru.

„Pro české vojáky byla tato pomoc neocenitelnou zkušeností. Maďarům, Slovincům i dalším našim spojencům jsme připraveni kdykoliv v souvislosti s migrační krizí a ochranou hranic poskytnout potřebnou pomoc. A to jak materiální, tak v podobě vyslání našich vojáků,“ zdůrazňuje ministr obrany Martin Stropnický.

Ochranu hranic si příslušníci armády vyzkoušeli i doma. Zářijového jednodenního cvičení s Policií ČR se zúčastnilo 300 vojáků a 500 policistů.

Resort obrany pomáhal také v boji s tzv. Islámským státem. Do Iráku putovaly miliony kusů nepotřebné munice. Místo kanadského letectva, které se rozhodlo více zapojit do leteckých úderů na pozice IS, pak ostrahu vzdušného prostoru Islandu zajišťovaly české Gripeny.

Prodej L-159

Po jedenácti letech neúspěšných pokusů se podařilo dotáhnout prodej nepotřebných bitevníků L-159. Nově budou létat v USA a Iráku. Resort obrany z prodeje získal přibližně jednu miliardu korun a zároveň ušetří prostředky, které do uložení a údržby nepotřebných strojů průběžně investoval.

„Úspěchů loňského roku bylo samozřejmě daleko víc. Zmínit musím úspěšnou certifikaci jednotek armády pro reakční síly NATO a EU. Na půdě Ministerstva obrany jsme pak připravili nový program pro novodobé válečné veterány, díky kterému budou mít nárok na lepší zdravotní péči, sociální služby a rekvalifikační kurzy či zaměstnání ve státních podnicích,“ uvedl Martin Stropnický.

Priority pro rok 2016: Nábor i modernizace armády

Až 27 tisíc profesionálních vojáků a pět tisíc příslušníků Aktivní zálohy by měla armáda čítat do pěti let. Jen letos by uniformu mělo obléknout dva tisíce nových vojáků. Mezi priority letošního roku patří také řada modernizačních projektů.

„Nábor považuji za hlavní prioritu roku 2016,“ říká ministr obrany Martin Stropnický. Současná naplněnost některých útvarů je pouze 60 procent a zvýšení rozpočtu o čtyři miliardy korun umožní během letošního roku přijmout dva tisíce armádních nováčků.

„Zájem o vstup do armády je, v tuto chvíli se nám týdně hlásí i dvě stě nových uchazečů,“ upozorňuje ministr Stropnický.

Modernizace armády

Ministerstvo obrany letos zahájí modernizaci pozemního vojska, pokračovat bude akviziční proces na pořízení 3D radiolokátorů MADR nebo víceúčelových vrtulníků. Dodavatel by měl být znám do konce roku.

„U obou těchto akvizic jdeme způsobem výběru a jednání vláda-vláda, kdy prodávající stát je garantem takového obchodu,“ připomíná ministr obrany.

V neposlední řadě resort přispěl částkou 75 milionů na rozšíření provozu olomoucké vojenské nemocnice. Do konce roku vznikne unikátní jednotka následné intenzivní péče pro děti, jediná v ČR.

Zahraniční mise: Afghánistán i posílení účasti v Mali

Čeští vojáci budou i v letošním roce působit v koaličních operacích v zahraničí. V Afghánistánu půjde až o 300 vojáků na letišti v Kábulu a v Bagrámu, do konce března se navýší český kontingent v misi OSN v Mali o 25 příslušníků speciálních sil.

V souvislosti s migrační vlnou resort obrany sleduje a vyhodnocuje její vývoj a bude přijímat potřebná opatření.

V druhé polovině roku se pak čeští piloti znovu vydají střežit vzdušný prostor Islandu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

13:09 Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

Vláda schválila Rozpočtovou strategii sektoru veřejných institucí na roky 2025 až 2027 a k ní přilož…