Ministr Stropnický: Armáda si ponechá část kasáren v Rakovníku. Vrací se do města, které dobře zná

30.07.2016 13:17

Již v září 2015, po své návštěvě v Rakovníku, rozhodli ministr obrany a náčelník Generálního štábu AČR o tom, že si armáda ponechá část kasáren v Rakovníku.

Ministr Stropnický: Armáda si ponechá část kasáren v Rakovníku. Vrací se do města, které dobře zná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Martin Stropnický

„Toto rozhodnutí vychází jednak z aktuální bezpečnostní situace, ale také z potřeby navýšení počtů příslušníků AČR. Armáda se tak vrací do města, které dobře zná,“ připomíná ministr obrany Martin Stropnický.

„Posádka Rakovník je pro Armádu České republiky perspektivní, proto jsme převzali zpět do užívání areál kasáren Dukelská, I abychom jej po nezbytných opravách mohli opět využít pro potřeby armády,“ konstatoval náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Josef Bečvář.

Přímo v Rakovníku pak dnes o dalším postupu jednali se starostou města Pavlem Jenšovským generálporučík Jiří Baloun, 1. zástupce náčelníka Generálního štábu AČR, zástupce odboru rozvoje Pozemních sil plukovník Zdeněk Mikula a podplukovník Vladimír Jelínek.

„Od 1. srpna 2016 máme vytvořeno organizační jádro, jehož velitelem byl jmenován podplukovník Vladimír Jelínek. Hlavním úkolem bude nyní vytvořit podmínky pro fungování jednotky přímo zde v Rakovníku a také doplnit počty organizačního jádra, v němž je aktuálně zařazeno 7 osob, na cílový stav 20 vojáků,“ konstatoval generálporučík Baloun.

S ohledem na stav budov, které byly několik let nevyužívané, budou vojáci po několik prvních měsíců prozatím působit z kasáren v Žatci, odkud budou do Rakovníka podle potřeby dojíždět. „V první fázi musíme zabezpečit revize inženýrských sítí, obnovit dodávky vody a elektřiny ve vyčleněných prostorech a také spojení,“ upřesňuje k nejbližším úkolům podplukovník Jelínek a dodává: „Očekávám, že v návaznosti na průběh prací se budeme moci do areálu Dukelských kasáren I v Rakovníku definitivně přesunout v průběhu podzimních měsíců.“

Finálním cílem, ke kterému aktuální kroky v Rakovníku směřují, je vznik jednotky praporního typu v počtech řádově 600 osob. Po delším období útlumu spojeného s důsledky finančních restrikcí přispěje k opětovnému posílení bojových schopností pozemních sil AČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice