Ministr Stropnický: Armádní vrtulníky budou přepravovat speciální týmy, které pečují o děti s akutním selháním

05.02.2016 15:28

Ministr obrany Martin Stropnický a ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček dnes na letišti Praha-Kbely podepsali memorandum o spolupráci při zajišťování letecké záchranné služby. Vrtulníky z 24. základny dopravního letectva tak vedle zajišťování záchranné služby v Plzeňském a Karlovarském kraji a přepravy transplantačních týmů IKEM, budou přepravovat také týmy ECMO.

Ministr Stropnický: Armádní vrtulníky budou přepravovat speciální týmy, které pečují o děti s akutním selháním
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Martin Stropnický

„Dneškem se otevírá další prostor pro spolupráci mezi resorty obrany a zdravotnictví, spolupráci velice významnou a tou je vrtulníková přeprava specializovaných lékařským ECMO týmů, které pečují o děti a novorozence s akutním respiračním a oběhovým selháním. A v případě dětských pacientů velmi záleží na tom, aby ten specializovaný tým mohl být na místo přepraven co nejrychleji,“ uvedl ministr obrany Martin Stropnický.

„Zajištění leteckého transportu Armádou České republiky pro ECMO tým Všeobecné fakultní nemocnice v praxi umožní zkrátit na minimum dobu, než se dítě krticky ohrožené na životě dočká zachraňující péče,“ dodal ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Armádní vrtulníky umožní rychlou přepravu ECMO týmů, které při záchraně dětí využívají metodu mimotělní membránová oxygenace (ECMO),  do vzdálenějších míst republiky, jako jsou Ostrava, Olomouc, Zlín a Brno.

Armádní vrtulník je připraven odstartovat do půl hodiny

Podpisu memoranda se účastnil také náčelník Generálního štábu AČR generálporučík Josef Bečvář a další vrcholní představitelé armády. Poté si všichni hosté prohlédli vybavení a techniku 24. základny dopravního letectva Praha-Kbely.

Dohoda mezi Ministerstvem obrany a Ministerstvem zdravotnictví byla poprvé uzavřena 29. dubna 1998. Na základě ní pak Letecká záchranná služba AČR za použití vrtulníků a komplexního zdravotnického personálu AČR začala vzlétat k pacientům, které evidovalo Územní středisko záchranné služby Plzeň. Součástí dohody byly i lety po celé ČR v rámci transplantačního programu.

Jen za loňský rok provedly armádní vrtulníky v rámci LZS 548 letů, při nichž bylo nalétáno 463 hodin. Dále loni kbelská základna 26krát přepravila transplantační tým, v celkovém rozsahu 64 letových hodin. V případě přepravy ECMO týmů se předpokládá, že by se mohlo jednat o 3 až 5 letů za rok.

„Pro armádu to vše znamená nesmírně cenné praktické zkušenosti, které jsme schopni využít nejen při přepravě našich občanů, ale také při přepravě těžce zraněných vojáků ze zahraničních operací,“ sdělil náčelník Generálního štábu AČR generálporučík Josef Bečvář a dodal, že na 24. základně ve Kbelích bude trvale připraven jeden vrtulník, který bude schopen odstartovat do třiceti minut.


Metoda ECMO

Mimotělní membránová oxygenace (ECMO) je metoda, která slouží ke kontrolované výměně plynů mimo organizmus po nezbytně nutnou dobu, pokud tuto funkci nemohou vykonávat plíce. Touto výměnou plynů je míněno okysličování krve a odstraňování CO2. Tato metoda se používá tehdy, když jsou vyčerpány možnosti klasické umělé plicní ventilace.

ECMO tým, který tvoří většinou 7 osob (dětský intenzivista, kardiovaskulární chirurg, perfuzionista, instrumentářka a sestry specialistky), se v současné době přepravuje sanitními vozy. Při transportech z moravských nemocnic do Všeobecné fakultní nemocnice v Praze jde však o značnou časovou prodlevu. Zkrátit ji může právě nasazení vrtulníků AČR.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Navrátil (KDU-ČSL): Senior Pas a Rodinné pasy poskytují slevy na zboží, služby a další aktivity

12:05 Navrátil (KDU-ČSL): Senior Pas a Rodinné pasy poskytují slevy na zboží, služby a další aktivity

Moravskoslezský kraj opět podpořil slevové karty pro seniory a rodiny s dětmi. Senior Pas a Rodinné …