Ministr Stropnický: Byli bychom rádi, kdyby se rodina gripenů rozrůstala

20.09.2015 14:45

Dny NATO a Dny vzdušných sil AČR se opět těšily mimořádné pozornosti veřejnosti

Ministr Stropnický: Byli bychom rádi, kdyby se rodina gripenů rozrůstala
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Martin Stropnický

Mohutná salva z houfnic Dana otřásla letištěm Leoše Janáčka v Mošnově a zároveň zahájila další ročník Dnů NATO a Dnů vzdušných sil AČR v Ostravě. Do Mošnova dorazil nejen ministr obrany Martin Stropnický, náčelník generálního štábu AČR generálporučík Josef Bečvář, ale také švédský ministr obrany Peter Hultqvist či předseda Vojenského výboru NATO armádní generál Petr Pavel.

Jenom dnešní den do Mošnova zavítalo asi 155 tisíc lidí. I zítra se očekává příjezd velkého množství návštěvníků, kteří se budou chtít seznámit s širokou škálou armádní a bezpečnostní techniky a především dovednostmi lidí, kteří ji ovládají.

Dnešní sobotu Armáda České republiky představila celou řadou akcí, mezi kterými nechyběla například ukázka boje o osadu prezentovaná vojáky 7. mechanizované brigády. Celé akci předcházely údery na pozemní cíle protivníka provedené bitevníky L-159 a vrtulníky Mi-24. Následoval seskok výsadkářů 102. průzkumného praporu z letounu CASA nad osadou. Podporu útočícím vojáků poskytly i tanky T 72M4CZ a bojová vozidla pěchoty BVP 2. V další fázi se osada dostala pod palbu dělostřeleckých houfnic DANA. Právě roje z bojových vozidel sehrály rozhodující roli při dobývání a vyčištění osady.

Nejvíce lákal americký strategický bombardér

Z letecké techniky nejvíce zaujal legendární americký strategický bombardér B-52 Stratofortress ze základny Barksdale. Tento obří stroj se v Mošnově poprvé představil v roce 2010. O té doby se účastnil každoročně až do roku 2012, kdy dorazily dokonce dva letouny a jeden z nich předvedl dynamickou ukázku. Po velkém úspěchu v minulém roce se do Mošnova vrátil americký konvertoplán CV-22B Osprey. Premiéru představovala i ukázka nejmodernějšího českého letounu, výcvikového L-39 NG. Akrobatické vystoupení předvedlo osm polských pilotů s letouny Orlík.

Velké pozornosti diváků se těšila ukázka zásahu speciální jordánské ženské jednotky, která se uskutečnila ve spolupráci s vojáky prostějovského 102. průzkumného praporu Armády České republiky. Příslušnice jordánských sil připravovaly na toto představení doma ve Výcvikovém centru krále Abdulláha pro speciální operace.

Vzdušné síly AČR představily kromě stíhacích letounů také dopravní a bitevní vrtulníky. Jednou z dynamických ukázek byla demonstrace manévrovatelnosti dvoumotorového bitevního vrtulníku Mi-24. Druhou pak neméně atraktivní ukázka simulace záchrany sestřeleného pilota pomocí transportního Mi-171Š.

Český a švédský ministr obrany jednali o radarech či lehkých zbraních

Součástí této akce, na které sehrála nejen co do počtu představené vojenské techniky jednu z nejvýznamnějších roli právě švédská strana, bylo jednání ministra obrany ČR Martina Stropnického se švédským protějškem Peterem Hultqvistem.

„Udělali jsme si jakousi dílčí bilanci vzájemné spolupráce, která je skutečně vynikající. A nejedná se jen o gripeny. Společně jsme také konzultovali možnosti výcviku pilotů i z dalších zemí, kteří na těchto strojích létají, případně budou létat. Doufám, že se slovenští přátelé rozhodnou rovněž pro tuto techniku. To rozhodnutí je již několik měsíců na spadnutí. Je to samozřejmě jejich výsostná pravomoc a volba, bylo by to ale výhodné pro všechny. Mohli bychom se podělit o výcvikové kapacity. V tomto smyslu máme velice široké know-how a byli bychom rádi, kdyby se rodina gripenů rozrůstala,“ vysvětlil Martin Stropnický.

„Hovořili jsme ale i o dalších množnostech. Máme například zájem o radary, které Švédsko vyrábí, oni se naopak poohlížejí po nějakých lehkých zbraních. Těch možností je celá řada. Nejcennější na tom ale je ta serióznost partnera a to, že když se se Švédy na něčem domluvíte, tak platí,“ dodal ministr.

Švédský ministr obrany Peter Hultqvist ve svém vystoupení před diváky odsoudil ruskou anexi Krymu. Prohlásil, že právě v této souvislosti vidí pro užší spolupráci své země s Českou republikou velký potenciál.

Představit své schopnosti veřejnosti je pro armádu důležité

„Každý rok se účastníme tří takovýchto velkých akcí. Jednak to jsou Bahna – Den pozemního vojska, dále Cihelna a Dny NATO. Pro nás je strašně důležité představit naše schopnosti takto početné veřejnosti. Máme zájem na tom, aby se lidé mohli osobně přesvědčit, jakým způsobem jsou vynakládány finanční prostředky určené Ministerstvu obrany,“ zdůraznil náčelník Generálního štábu AČR generálporučík Josef Bečvář.

Do organizování akce se zapojila celá řada útvarů a zařízení resortu obrany, jako například Krajské vojenské velitelství Ostrava se svou jednotkou aktivních záloh. To připravilo nejen prezentační materiál pro děti a střelecký trenažér, ale informovalo i o aktivních zálohácch a možnostech vstupu do nich. K bezproblémovému průběhu akce přispěla i Vojenská policie, která do zabezpečení akce nasadila také své aktivní zálohy.

Dny NATO v Ostravě a Dny Vzdušných sil AČR jsou největší bezpečnostní přehlídkou v Evropě. Mottem této akce je: „Naše bezpečnost není samozřejmost a bez bezpečnosti není prosperita." A právě z tohoto důvodu je hlavním cílem Dnů prezentovat široké veřejnosti co nejpestřejší škálu prostředků, kterými disponuje Česká republika a její spojenci na poli zajišťování bezpečnosti. Účast na této akci potvrdilo sedmnáct spojeneckých zemí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.