Ministr Stropnický: Česká republika se bude aktivně podílet i na boji proti Daesh

01.05.2016 10:02

Výbor pro obranu Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR podpořil návrh Ministerstva obrany na nasazení Armády České republiky v zahraničních misích v letech 2017 a 2018 s výhledem na rok 2019 a návrh na vyslání Leteckého poradního týmu v počtu 35 osob do Iráku.

Ministr Stropnický: Česká republika se bude aktivně podílet i na boji proti Daesh
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Martin Stropnický

Jednání výboru se účastnili ministr obrany Martin Stropnický a náčelník Generálního štábu Armády ČR generálporučík Josef Bečvář.

Vedle dlouhodobého angažmá v Afghánistánu v rámci mise Resolute Support získává v souvislosti s výrazným zhoršením bezpečnostního prostředí na významu naše účast v misích v Africe a na Blízkém východě. Vedle výcvikové mise Evropské unie (EUTM) v Mali bude do této země letos nasazen tým Speciálních sil AČR a to v rámci mise MINUSMA v Mali.

Dále pokračuje naše účast v operaci Multinational Force and Observers (MFO) na Sinaji, v operaci EU ALTHEA na území Bosny a Hercegoviny a operaci NATO Joint Enterprise na území Kosova. Svůj příspěvek ve velitelských strukturách bude mít česká armáda také v protipirátské operaci EU NAVFOR ATALANTA v oblasti Afrického rohu a operaci EU NAVFOR MED SOPHIA zaměřenou na omezení nelegální migrace ve Středomoří.

Česká republika bude pokračovat také ve svém zapojování do Sil rychlé reakce NATO (NATO Response Force, NRF). Čeští vojáci budou také připraveni zapojit se do případné mírové operace OSN. „Pokud by měly být jednotky nasazeny, bude zpracován samostatný návrh,“ dodal ministr obrany Martin Stropnický.

„Kromě operací uvedených v připraveném materiálu se bude Česká republika aktivně podílet i na boji proti Daesh. Vyslání Leteckého poradního týmu do Iráku, kde by měli naši vojáci do konce roku 2018 pomáhat s výcvikem na L-159, schválila vláda již před měsícem,“ komentuje ministr Stropnický další návrh, který podpořili poslanci výboru pro obranu.

Cílem působení instruktorů je poskytování poradenství pro irácké vojenské piloty, pozemní technický personál a další experty v široké škále aktivit, které souvisejí s letovou činností, bojovým nasazením a technickou údržbou letounů L-159.

Vláda návrhy schválila 18. dubna, resp. 30. března 2016. Poslanci o nich budou rozhodovat na své nejbližší schůzi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Rakušanova kolaborace na migračním paktu

8:14 Mašek (ANO): Rakušanova kolaborace na migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ministru Rakušanovi.