Ministr Stropnický: Česká republika se stane aktivním účastníkem globální koalice v boji proti takzvanému Islámskému státu

04.05.2016 20:20

Projev na 44. schůzi sněmovny 4. května 2016 k Návruh na působení Leteckého poradního týmu rezortu Ministerstva obrany v Irácké republice, a to v období ode dne schválení Parlamentem České republiky do 31. prosince 2018, v celkovém počtu do 35 osob:

Ministr Stropnický: Česká republika se stane aktivním účastníkem globální koalice v boji proti takzvanému Islámskému státu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Martin Stropnický

Dříve než začnu se svým úvodním slovem, tak bych jenom rád poděkoval za vstřícnost, že jste ten bod opět zařadili. Zároveň bych vás rád ubezpečil, že nepohrdám ani tímto shromážděním ani jinými a že ten bod byl původně /ale to většina z vás patrně ví/ zařazen na čtvrtek, potom vzhledem k mimořádné zítřejší schůzi přeložen na dnešek, na středu, na hodinu, kdy jsem měl dlouhodobě dohodnutou povinnost u pana prezidenta, se kterou jsem nemohl nějakým způsobem nic dělat, pohybovat, měnit apod. To jenom k upřesnění.

Teď k samotnému návrhu. Já předkládám společně s ministrem zahraničních věcí návrh na působení Leteckého poradního týmu rezortu Ministerstva obrany v Irácké republice, který vláda schválila 30. března tohoto roku svým usnesením číslo 276. Navrhuje se vyslání Leteckého poradního týmu do Irácké republiky ode dne schválení návrhu Parlamentem České republiky do 31. prosince 2018.

Úkolem poradního týmu bude mentorování, čili vzdělávání iráckých pilotů, technického personálu a dalších specialistů pro cvičné i bojové použití letounů L 159 a jejich technickou údržbu. Kromě poradenství při praktických činnostech budou příslušníci Leteckého poradního týmu poskytovat iráckým vzdušným silám pomoc při tvorbě doktríny, taktiky, metodických postupů a základní výcvikové dokumentace k použití a údržbě letounů L 159.

Letecký poradní tým bude působit na letecké základně Balád cca 80 km od Baghdádu v počtu do 35 osob bez letecké techniky, a nebude se zapojovat do bojových operací. Nebude také poskytovávat ani zprostředkovávat iráckým vzdušným silám jakýkoli materiál související s provozem (Řečník zvyšuje hlas, aby překřičel hluk v sále.) a zabezpečením předmětných letounů.

Tým bude složen ze dvou pilotů instruktorů, šesti techniků instruktorů, osmi osob vlastní ochrany, jednoho zdravotníka, jednoho velitele a pěti členů štábu, náčelníka štábu a šesti specialistů na logistiku, spojení a zpravodajství. V Iráku tak bude reálně působit 30 osob. Zbylých pět bude nasazeno v případě potřeby navýšení a posílení týmu.

Bezpečnost členů Leteckého poradního týmu bude zajištěna iráckými silami na základně Balád a dále ve spolupráci zejména s armádou Spojených států začleněním do struktur probíhající operace globální koalice proti ISIL, operace Inherent Resolve, výjezdy mimo základnu budou omezeny na minimum, přeprava do Baghdádu bude realizována letecky a tým bude mít na místě k dispozici obrněné automobily.

Maximální plánované finanční náklady na celou dobu mise se odhadují do 265 mil. Kč. Finanční prostředky budou čerpány z rozpočtové kapitoly Ministerstva obrany.

Vyslání bude realizováno na základě pozvání od vlády Irácké republiky, které jsme již obdrželi, a nyní zpracovávaného technického ujednání mezi ministerstvy obrany Iráku a České republiky, garantujícího mimo jiné právní postavení členů Leteckého poradního týmu.

Zahájením činnosti Leteckého poradního týmu se touto svou vojenskou přítomností v Iráku stane Česká republika aktivním účastníkem globální koalice v boji proti takzvanému Islámskému státu.

Vyslání leteckého poradního týmu naplňuje dlouhodobé závazky České republiky a současně snahu o rozvoj spolupráce s Irákem. Je našim zájmem region stabilizovat a tímto přispět k boji proti terorismu a řešení důvodů migrace do Evropy.

Jedná se o vítaný a adekvátní příspěvek země velikosti a možností ČR do probíhající mezinárodní operace na pomoc Iráku, na jehož území obdobně působí i další evropské a alianční země globální koalice proti Daiš. Tolik úvodem. A rád bych závěrem požádal Poslaneckou sněmovnu, aby stejně tak, jako Senát, tento předložený materiál schválila. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Konec opožděných plateb, nová směrnice pomůže hlavně malým a středním podnikům

12:12 Kolaja (Piráti): Konec opožděných plateb, nová směrnice pomůže hlavně malým a středním podnikům

Konec problémům s opožděnými platbami. To si europoslanci slibují od nové směrnice, kterou schválili…