Ministr Stropnický: Chceme-li rozšířit profesionální armádu, potřebujeme i území pro výcvik

12.03.2017 19:30

V aule Vojenské akademie ve Vyškově se tento týden jednalo o připomínkách týkajících se omezení vstupu veřejnosti na území Vojenského újezdu Březina. Ministr obrany Martin Stropnický a zástupce náčelníka Generálního štábu AČR generálporučík František Malenínský představili starostům okolních obcí možnosti dalších úprav vstupu. Účastníky jednání byli také hejtmané Jihomoravského a Olomouckého kraje Bohumil Šimek a Ladislav Okleštěk.

Ministr Stropnický: Chceme-li rozšířit profesionální armádu, potřebujeme i území pro výcvik
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Martin Stropnický

„Jestliže chceme navýšit počty profesionální armády, potřebujeme i území, na kterém ji kvalitně vycvičíme. Chápeme požadavky okolních obyvatel, proto jsme představili kompromisní řešení, které o víkendech a svátcích zpřístupní více než jednu třetinu újezdu,“ podotkl k situaci ministr obrany Martin Stropnický.

Na základě předchozích jednání zaslaly obce z okolí újezdu řadu požadavků a námětů. „Ze šesti desítek připomínek okolních obcí jsme akceptovali 40 procent. Neomezený přístup na dočasně zpřístupněné plochy, což je většina ze zamítnutých požadavků, povolit nemůžeme. Riziko zranění je příliš velké,“ upřesnil generál František Malenínský.

Naopak u zpřístupnění některých cest a komunikací či rozšíření dočasně zpřístupněných ploch po hranice ohroženého prostoru nebo povolení konání akcí pro veřejnost, neshledalo Ministerstvo obrany žádný důvod připomínkám nevyhovět. „Jsem rád, že jednání bylo věcné. Jsme připraveni v některých záležitostech pokračovat v dialogu,“ zhodnotil výsledek Martin Stropnický.

V rámci optimalizace došlo od 1. ledna 2016 ke zmenšení rozlohy všech vojenských újezdů v České republice o jednu třetinu. Armáda tímto krokem přizpůsobila velikost výcvikové plochy svým reálným potřebám a ponechala si pouze takové území, které opravdu potřebuje.Všechny kroky byly průběžně konzultovány s představiteli samospráv okolních obcí.

Aby byl dopad pro občany co nejmenší, byly v rámci optimalizace nejen zmenšeny plochy všech vojenských újezdů, ale i zřízeny dočasně zpřístupněné plochy (DZP) po jejich obvodu, do nichž má veřejnost volný vstup v pátek od 15.00 do 22.00 hodin a ve dnech pracovního klidu a o státních svátcích v době od 6.00 do 22.00 hodin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Rakušanova kolaborace na migračním paktu

8:14 Mašek (ANO): Rakušanova kolaborace na migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ministru Rakušanovi.