Ministr Stropnický: Chci varovat před pokusy vytvářet dojem, že se NATO a obranná spolupráce rozpadají

12.06.2017 12:04

Vrcholní představitelé EU, řada ministrů zahraničí a obrany, diplomaté, zástupci obranného průmyslu, think-tanků i akademické obce se sešli na pražském Žofíně, aby společně hledali možnosti dalšího posilování evropské obrany.

Ministr Stropnický: Chci varovat před pokusy vytvářet dojem, že se NATO a obranná spolupráce rozpadají
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Martin Stropnický

Pražské konference o obraně a bezpečnosti (DESCOP), kterou zaštítili předseda vlády Bohuslav Sobotka a předseda Evropské komise Jean-Claud Juncker, se zúčastnili např. vysoká představitelka EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku a místopředsedkyně Evropské komise Federica Mogheriniová, náměstkyně Generálního tajemníka NATO Rose Gottemoellerová, ministři zahraničí a obrany Francie Jean-Yves Le Drian a Sylvie Goulardová, ministři zahraničí a obrany Slovenska Miroslav Lajčák a Peter Gajdoš nebo eurokomisaři Jyrki Katainen a Elzbieta Bienkowská. Mezi účastníky konference nechyběli ani ministři obrany a zahraničí hostitelské země Martin Stropnický a Lubomír Zaorálek.

„Jsem velmi rád, že jsme mohli tuto důležitou konferenci o budoucnosti evropské obrany v Praze uspořádat. Lidé v Evropě si přejí větší bezpečnost a my musíme najít takové formy spolupráce, abychom to zajistili,” uvedl český premiér Bohuslav Sobotka. Podle českého premiéra by se EU v rámci společné obrany měla soustředit na mise, které stabilizují její okolí. Teritoriální obrana by měla spadat pod NATO. Předseda Evropské komise Juncker se domnívá, že v dnešním světě nestačí k zajištění bezpečnosti měkká síla, EU proto potřebuje účinnou obrannou politiku.

Unie to s evropskou obrannou myslí vážně

Účastníci konference potom ve dvou tematických panelech diskutovali o nových návrzích Evropské komise v oblasti posilování společné obrany a evropských obranných kapacitách v kontextu současné bezpečnostní situace. V rámci druhého panelu věnovaného evropským obranným schopnostem vystoupil také ministr obrany Martin Stropnický.

Ten ve svém vystoupení uvedl, že posilování evropské obranné spolupráce neznamená vytvoření federální armády EU. „Chtěl bych varovat před pokusy vytvářet dojem, že NATO a transatlantická obranná spolupráce se rozpadají. Není tomu tak,” zdůraznil před zaplněným auditoriem paláce Žofín Martin Stropnický.

Na závěrečné tiskové konferenci český ministr obrany ocenil, že ČR měla možnost uspořádat tak významné diskusní fórum za účasti vysokých představitelů EU. „Unie tím vyslala svým občanům signál, že to s evropskou obranou myslí vážně,” uzavřel svoje vystoupení na pražské konferenci DESCOP Martin Stropnický.

V rámci konference DESCOP se uskutečnila také neformální schůzka náměstka ministra obrany Tomáše Kuchty s výkonným ředitelem Evropské obranné agentury (EDA) Jorgem Domecquem. Obsahem rozhovoru byla témata spojená s Evropským akčním plánem pro obranu, principy výběru projektů, sestavování konsorcií a potenciál možností zapojení českého obranného průmyslu do mezinárodní spolupráce.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): Začínáme stavět tramvajovou trať na Václavském náměstí

17:04 Hřib (Piráti): Začínáme stavět tramvajovou trať na Václavském náměstí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k tramvaji na Václavském náměstí.