Ministr Stropnický: Hrozí nový zdroj migrantů přicházejících do Itálie, protože část z nich může volit i cestu přes moře z Albánie

26.03.2016 14:51

Tento týden ministr obrany Martin Stropnický během své jednodenní pracovní cesty jednal se svojí italskou resortní kolegyní Robertou Pinotti. Hlavními tématy byly otázky spojené s migrační krizí a společné řešení v rámci EU a NATO, výměna zkušeností a spolupráce v boji proti Islamskému státu, blížící se Varšavský summit a vzájemná průmyslová spolupráce. Jednání bylo rovněž ovlivněno teroristickými útoky v Bruselu, které ministři společně odsoudili a vyjádřili soustrast rodinám obětí. Poslední český ministr obrany oficiálně navštívil Itálii v roce 1999.

Ministr Stropnický: Hrozí nový zdroj migrantů přicházejících do Itálie, protože část z nich může volit i cestu přes moře z Albánie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Martin Stropnický

V současné době lze hovořit o třech cestách, kudy do EU nelegálně přicházejí migranti. Vedle východní cesty z Turecka do Řecka a západní cesty z Maroka do Španělska existuje i tzv. centrální cesta z Libye a Egypta do Itálie. Centrální cesta přes Itálii, kterou v roce 2015 do Evropy přišlo 154 725 migrantů, je tak po té východní druhou nejvýznamnější cestou nelegální migrace. Ze všech tří cest se jedná o nejrizikovější variantu. Téměř 2 % uprchlíků zde přijde o život (loni bylo zaznamenáno 2 892 úmrtí).

Český ministr s italskou ministryní v této souvislosti hovořili o operace EUNAVFOR MED, kterou ve Středozemním moři organizuje Evropská unie. Operace není mířena na samotné migranty a uprchlíky, ale na pašerácké a převaděčské sítě. Její nedílnou součástí je záchrana osob v ohrožení na moři.

V regionu rovněž operuje Severoatlantická aliance, která do oblasti přesunula jedno ze svých dvou trvalých námořních uskupení (Standing NATO Maritime Group 2, SNMG2). SNMG2 provádí ve spolupráci s dalšími relevantními aktéry průzkum, monitorování a sledování ilegálních přechodů Egejského moře. Zároveň je nastaven komunikační kanál (včetně výměny styčných důstojníků) s unijní agenturou Frontex, která má na starosti kooperaci národních pohraničních, resp. pobřežních stráží.

„Je možné, že v důsledku uzavření řecko-makedonské hranice se tzv. balkánská migrační trasa odkloní z Řecka do Albánie. V takovém případě hrozí nový zdroj migrantů přicházejících do Itálie, protože část z nich může volit i cestu přes moře z Albánie do Itálie. S italskou ministryní jsme v naprosté shodě v otázce provázanosti ochrany vnějších hranic s existencí či neexistencí hranic vnitřních,“ upřesňuje ministr Stropnický.

Boj proti Islámskému státu

Italský národní příspěvek do boje proti Islámskému státu (v rámci mise Prima Parthica) v současnosti představuje asi 530 příslušníků ozbrojených sil. Itálie zodpovídá za vedení policejního výcviku v Iráku. Tyto snahy koordinují Carabinieri, kteří jsou součástí ozbrojených sil Itálie s působností v Bagdádu ve výcvikovém středisku pro irácké policisty. Stejně tak italské jednotky v současné době velí kurskému výcvikovému centru v Erbílu (Kurdistan Training Coordination Centre), které poskytuje výcvik kurdským Pešmergům od základních pěchotních dovedností, přes zdravotnickou přípravu, odstraňování nástražných výbušných systému (IED), po pokročilý výcvik s jednotlivými zbraňovými systémy. Svoji přítomnost bude italská armáda v regionu dále navyšovat.

O možném zapojení České republiky do výcviku kurdských jednotek v Iráku se zmínil i ministr Stropnický. Mohlo by se jednat o výcvik v oblasti EOD a speciálních sil a asistenci v oblasti vojenského zdravotnictví. Do Iráku Ministerstvo obrany rovněž vyšle tým asi 30 instruktorů pro výcvik iráckých pilotů na dodávaných strojích L-159.

Spolupráce v obranném průmyslu

Další témata jednaní se týkala možné spolupráce českého a italského obranného průmyslu. Český ministr v této souvislosti uvedl, že Armáda České republiky má zkušenosti s italskými dodavateli v případě využívání stacionárního radiolokátoru protivzdušné obrany vyrobený firmou Selex Sistemi Integrati anebo s vozidly Iveco. Společně s firmou Galileo realizoval český průmysl také modernizace tanku T-72.

Na druhou stranu, ani český obranný průmysl nezůstává pozadu a má italským partnerům rozhodně co nabídnout. Plánované dodání dvou pasivních sledovacích systémů od pardubické společnosti ERA pro základnu NATO na severu Itálie bude vyžadovat úzkou součinnost české i italské strany a zejména podporu životního cyklu v rámci Host Nation Support.

Tématem jednání byla také příprava akvizičního procesu 12 kusů moderních víceúčelových vrtulníků. Itálie vedle Francie a Spojených států byla jednou ze zemí, na kterou se česká vláda obrátila v rámci průzkumu trhu, neboť výrobci z těchto zemí nabízejí stroje předběžně odpovídající požadavkům Armády České republiky.

„Akviziční proces v ČR však má svá pevná pravidla a nám nejde pouze o smluvní vztah s výrobcem. Cílem je celkové prohloubení vojenské a průmyslové spolupráce mezi naší a dodavatelskou zemí. Z tohoto důvodu pro pořízení vrtulníků volíme cestu vláda – vláda, která toho bude jasnou garancí,“ uzavírá ministr obrany Martin Stropnický.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.