Ministr Stropnický: Integrovaný záchranný systém se snažíme zdokonalovat

10.09.2017 17:22

V sobotu 9. září se v areálu pražského Výstaviště v Holešovicích konal třetí ročník prezentace vozidel, techniky a vybavení složek Integrovaného záchranného systému (IZS) včetně armády. Jeho zahájení se zúčastnil i ministr obrany Martin Stropnický.

Ministr Stropnický: Integrovaný záchranný systém se snažíme zdokonalovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Martin Stropnický

„Systém IZS je tu pro vás a my se ho snažíme zdokonalovat,“ shrnul ministr obrany Martin Stropnický v krátkém proslovu, ve kterém se mimo jiné zmínil o významu IZS pro občany a podílu jednotlivých složek na jeho fungování. Po oficiálním zahájení Martin Stropnický navštívil prezentaci Armády České republiky, prohlédl si vystavenou techniku a popovídal si s vojáky i návštěvníky akce.

Na Výstavišti v Holešovicích představila armáda nejen vojenská vozidla, ale také zbraně a výstroj. Příslušníci 43. výsadkového praporu z Chrudimi a 44. lehkého motorizovaného praporu z Jindřichova Hradce přivezli obrněný transportér Pandur, lehké obrněné vozidlo Iveco, nákladní Tatru i Land Rover Defender 130 Kajman. Vojáci z 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany z Liberce dorazili s malým dekontaminačním vozidlem a pyrotechnickým robotem.

Nechybělo rekrutační středisko

Kromě vojenské techniky armádu reprezentovalo i pracoviště Rekrutačního střediska Čechy, kde zájemcům podávali základní informace o vstupu do Armády ČR. Ministerstvo obrany prostřednictvím vzdělávacího programu Příprava občanů k obraně státu (POKOS) oslovilo veřejnost se soutěžemi pro všechny věkové kategorie. „Každý návštěvník si tu mohl pohrát, popřemýšlet nebo rovnou vyzkoušet své znalosti z vojenské historie i současnosti a získat tak malý dáreček,“ připomněla Daniela Hölzelová, koordinátorka projektu z odboru komunikace Ministerstva obrany a pokračovala: „Stánek POKOS byl jako vždy při podobných akcích zcela v obležení, děti i dospělí se výborně bavili a ještě se něco nového dozvěděli,“ dodala.

Nespočet vystavené techniky všech složek IZS, dynamické ukázky, informační stánky i krásné počasí pozdního léta přilákaly řadu návštěvníků. Dorazilo jich na pět tisíc. Před pódiem zájemci mohli sledovat požární útok, práci policejních koní, zadržení pachatele, vyproštění autobusu a dokonce i přepadení eskorty Vězeňské služby ČR.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostál (Stačilo!): To kafe s Bidenem se stává čím dál dražší

19:02 Dostál (Stačilo!): To kafe s Bidenem se stává čím dál dražší

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v USA.