Ministr Stropnický: Je třeba se dostat na magická dvě procenta HDP, kterými budeme přispívat na obranu v rámci NATO

11.05.2017 16:53

Road Show 2017 – My a naše bezpečnost. Tak se jmenuje projekt Národního institutu pro obranu a bezpečnost, který připravil pro letošní rok cyklus celkem čtrnácti odborných debat a diskusí s veřejností v jednotlivých krajích České republiky na téma zajištění obrany a bezpečnosti ČR.

Ministr Stropnický: Je třeba se dostat na magická dvě procenta HDP, kterými budeme přispívat na obranu v rámci NATO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Martin Stropnický

Dnes se uskutečnilo už druhé setkání odborníků a laické veřejnosti, a to přímo v Praze v Paláci Žofín. Aktivní účast na něm kromě jiných přijali na pozvání radního pro bezpečnost a prevenci kriminality hlavního města Prahy Libora Hadravy ministr obrany Martin Stropnický a náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Josef Bečvář.

Hlavními tématy diskuse byly nejen procesní postupy, ale také identifikovatelná rizika, synergie bezpečnosti a ekonomického rozvoje, vzdělávání a své místo zde měla i prezentace a zhodnocení zkušeností.

Důležité je popsat bezpečnostní hrozby

„Domníváme se, že aktuální bezpečnostní hrozby, tedy v nejširším slova smyslu vše, co může rychle zhoršit naši kvalitu života, nebo co nás může omezit, je potřeba v první řadě popsat a to těmi, jichž se to bezprostředně dotýká. Mohou tak učinit občané, jejich zástupci z oblasti samosprávy a státní správy, dále odborníci v jednotlivých problematikách či oborech působících v oblasti obrany a bezpečnosti,“ uvedl ředitel Národního institutu pro obranu a bezpečnost, z.ú. Adolf Kopřiva.

Ministr obrany Martin Stropnický se v úvodu zmínil o vývoji na Ministerstvu obrany a v armádě od doby, kdy se ujal řízení resortu. Připomněl, že dnes už ministerstvo hospodaří s více než 52 miliardami, což je oproti stavu, kdy nastoupil na ministerstvo, značný rozdíl. Tehdy měl totiž rozpočet resortu obrany k dispozici 37 miliard a armáda byla podfinancována.

Příspěvek NATO dvě procenta

„Do roku 2025 je třeba se dostat na ona magická dvě procenta HDP, kterými budeme přispívat na obranu v rámci NATO. Máme na to kalendář i připravené projekty, čili je to věc reálná,“ konstatoval ministr obrany.

Upozornil, že image aliančních zemí se skládá ze tří komponentů, a to z prostředků, schopností a příspěvků. „Nezapomínejme, že renomé České republiky se skládá do značné míry z toho, jak se chystáme být lepší a jak jsme aktivní v nejrůznějších misích,“ zdůraznil ministr Stropnický. Vyjmenoval také kroky, které už byly v jednotlivých oblastech učiněny. V neposlední řadě se zmínil i o náborech nových vojáků s tím, že 27 tisíc profesionálů by nemělo být v budoucnu konečným číslem. Podle Stropnického lze uvažovat až o 30 tisících vojácích ve zbrani.

Náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Josef Bečvář řekl, že nemáme vyhráno, ale jsme na dobré cestě. Připomněl také, že vláda schválila koncepci výstavby AČR do roku 2025.

Během diskuse jak ministr obrany, tak náčelník generálního štábu odpovídali na dotazy související s propagací resortu na veřejnosti, s nábory a aktivní zálohou. Na přetřes přišla i problematika přípravy obyvatelstva k obraně státu. Zde oba shodně potvrdili, že výuka branné přípravy na školách má značnou podporu veřejnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce