Ministr Stropnický: Jsme připraveni navýšit počty vojáků v Afghánistánu

10.11.2017 10:11

V Bruselu se 8. a 9. listopadu uskutečnilo zasedání ministrů obrany zemí NATO. Kromě Martina Stropnického byli členy české delegace velvyslanec při NATO Jiří Šedivý, náměstek ministra obrany Jakub Landovský nebo vojenský představitel ČR při NATO a EU generálporučík František Malenínský.

Ministr Stropnický: Jsme připraveni navýšit počty vojáků v Afghánistánu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Martin Stropnický

Ministři se shodli, že stávající velitelská struktura NATO z roku 2010 byla dimenzována na výrazně mírnější bezpečnostní prostředí a je třeba ji posílit. V budoucnu proto vzniknou dvě nová velitelství, pravděpodobně v USA a Německu. Česká strana toto rozhodnutí vítá a je připravena zvýšit naše zapojení v těchto strukturách, které aktuálně činí 105 osob.

Stejně tak vyjádřil Martin Stropnický připravenost navýšit naši účast v Afghánistánu, kam chtějí poslat více vojáků USA a další spojenci. „ČR patří mezi deset největších přispěvatelů do mise Resolute Support, v současné době tam máme přes 250 vojáků. V návaznosti na požadavky Aliance jsme připraveni navýšit počty v Afghánistánu řádově o desítky vojáků. Tento krok musí ale nejprve odsouhlasit vláda a parlament,” uvedl ministr.

V Bruselu se také uskutečnilo jednání kanadského ministra obrany Harjita Singha Sajjana s přispěvateli do předsunutých aliančních sil (eFP) v Lotyšsku. Právě Kanada převzala v eFP v Lotyšsku vedoucí roli. „Při jednání jsem potvrdil naše rozhodnutí do tohoto uskupení v příštím roce přispět minometnou četou o síle 60 osob,” shrnul Martin Stropnický. Dalších více než 200 českých vojáků bude v roce 2018 součástí eFP v Litvě, kde vedoucí roli převzalo Německo.

„Setkání ministrů bylo důležitým krokem směrem k summitu v příštím roce, a to zejména z hlediska přijetí reformy velitelské struktury a dobudování alianční obranné architektury,” konstatoval Jiří Šedivý.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

21:10 Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s krajany.