Ministr Stropnický: Ministr obrany představil detaily průjezdu amerických vojáků přes naše území

21.03.2015 12:51

Ministr obrany představil detaily průjezdu amerických vojáků přes naše území

Ministr Stropnický: Ministr obrany představil detaily průjezdu amerických vojáků přes naše území
Foto: Daniela Čunková
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický

Průjezd kolony americké armády přes Českou republiku není nic výjimečného a souvisí s našimi závazky v Severoatlantické alianci, do které jsme vstoupili z vlastní vůle. Těmito slovy zahájil v pátek 20. března tiskovou konferenci na pražských Valech ministr obrany Martin Stropnický. Zástupce náčelníka Generálního štábu generálmajor František Malenínský pak novinářům upřesnil podrobnosti spojené s přesunem vojenské techniky.

„Neděje se tady nic mimořádného, děje se jen to nejmenší, co můžeme pro spojence udělat, a samozřejmě se to děje viditelně, protože to situace vyžaduje. Občané si budou moci uvědomit, že jsme pravoplatnými členy Severoatlantické aliance,“ uvedl ministr Stropnický a zároveň upozornil na sílící propagandu, která je zaměřena proti členství ČR v NATO jako takovému.

„Může se stát, že budeme čelit provokacím. My máme ta místa vytipovaná a pro tyto případy máme připravené objízdné trasy. Našim hlavním úkolem je zabezpečit bezpečnost lidí, kteří přijdou do styku s kolonami,“ uvedl generál Malenínský a dodává, že se jedná o běžný přesun z vojenského cvičení. Jen loni se uskutečnilo 131 přesunů přes Českou republiku.

Velká část veřejnosti průjezd amerických vojáků podporuje

Na ministerstvo se však neobrací jen odpůrci přesunů. „Dostáváme docela dost mailů a žádostí od různých historických spolků, aby se průjezdu mohly účastnit. Dokonce mají romantické představy, aby se staly součástí té americké kolony. Spousta lidí stojí o tento kontakt,“ uvedl ministr a dodává, že z důvodu bezpečnosti a plynulost dopravy to nebude možné.

Vojenské kolony se běžně pohybují po pozemních komunikacích maximální rychlostí 50 km/h. Aby se co nejvíce vyhnulo dopravním komplikacím, bude kolona rozdělena nejen na tři hlavní proudy (trasy přes Bohumín, Náchod a Harrachov), ale také na menší podkolony v počtu 10 do 15 vozidel. Jednotlivé podkolony budou vyjíždět v 30minutových intervalech, aby měli řidiči možnost vojenskou techniku předjet. Pouze poslední den, tj. 1. dubna, se bude americký konvoj pohybovat na jedné trase Praha-Plzeň, a to ve třech kolonách, mezi kterými bude hodinový interval.

Ministr přesto apeloval na ohleduplnost ze strany českých řidičů: „Během stoupání se rychlost kolony může snížit na 4o kilometrů za hodinu a dálnice se může stát méně průjezdná. To jsou věci, které se nedají předjímat a musíme se na ně připravit.“

Američtí vojáci uctí v Plzni své padlé z 2. světové války

První noc budou američtí vojáci spát ve vojenských ubytovnách na třech místech v Liberci, Pardubicích a Vyškově, další pobyt pak bude v pražských kasárnách Ruzyně. 31. března, když bude jednodenní přestávka na technickou údržbu vozidel, vyrazí někteří američtí vojáci do Plzně, aby se zde v rámci připomínky 70. výročí konce 2. světové války poklonili u památníku obětí z řad americké armády. Pietního aktu by se měl účastnit také velvyslanec USA a zástupci resortu obrany.

Ministr dále uvedl, že k přesunu kolony vozidel americké armády vznikla koordinační skupina pod vedením generálmajora Malenínského složená ze zástupců Vojenské policie, Vojenského zpravodajství, Policie ČR či Celní správy, která se pravidelně schází na ministerstvu obrany. Již ve čtvrtek odešly informativní dopisy hejtmanům a pražské primátorce. Krajská vojenská velitelství budou informovat starosty obcí, přes které by měla kolona projíždět. Ministr rovněž odeslal dopisy veřejnoprávním médiím.

Podle generálmajora Malenínského bude průjezdu asistovat asi sto vojenských policistů a dalších vojáků, ať už přímo v koloně nebo na posádkách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo obrany

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.