Ministr Stropnický: NATO reaguje na vývoj bezpečnostního prostředí ve světě a prezentuje připravenost zemí ke kolektivní obraně

22.05.2016 14:38

Vyjádření ke společnému výcviku příslušníků české a americké armády na cvičení Saber Strike 2016.

Ministr Stropnický: NATO reaguje na vývoj bezpečnostního prostředí ve světě a prezentuje připravenost zemí ke kolektivní obraně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Martin Stropnický

Ve dnech 27. až 30. května 2016 se uskuteční na území České republiky přesun amerických vojáků v rámci cvičení Saber Strike v Pobaltí.

„Tímto cvičením NATO reaguje na vývoj bezpečnostního prostředí ve světě a prezentuje soudržnost a připravenost členských zemí ke kolektivní obraně. Také proto proběhne během přesunu společný výcvik českých a amerických vojáků,“ říká ministr obrany Martin Stropnický. 

Průjezd příslušníků 2. jízdního pluku očekáváme dne 27. května 2016 ze základny v německém Vilsecku po D5 a pražském okruhu D0 do kasáren 17. listopadu v Praze-Ruzyni, kde je plánováno přenocování. Dne 28. května 2016 vojáci odjedou po D1 do Vyškova
a Přáslavic, kde budou ubytováni po další dvě noci. Ve zdejších prostorech se také bude konat společný výcvik s českými vojáky zaměřený na střeleckou přípravu, vojenské lezení a řízení vozidel. V pondělí 30. května bude kolona pokračovat po D1 a na hraničním přechodu Bohumín opustí Českou republiku.

„Přesun se týká cca 500 vojáků a 225 ks vojenské techniky. Vzhledem k počtu osob a vozidel a pro zachování bezpečnosti i plynulosti provozu na pozemních komunikacích bude kolona rozdělena do 9 částí,“ upřesňuje náčelník Generálního štábu Armády České republiky armádní generál Josef Bečvář.

Časový rozestup mezi jednotlivými částmi kolony bude 30 minut a na území České republiky kolonu doprovodí a zabezpečí příslušníci Vojenské policie v součinnosti s Policií ČR.  Při nácviku společného přesunu budou mezi Prahou a Vyškovem do sestavy americké jednotky začleněna i vozidla Iveco ze 74. lehkého motorizovaného praporu z Bučovic.

V pátek 27. května v odpoledních hodinách pozdraví v areálu kasáren Praha-Ruzyně americké i české vojáky ministr obrany Martin Stropnický a náčelník Generálního štábu Armády České republiky armádní generál Josef Bečvář.

V neděli 29. května 2016 plánujeme pro veřejnost od 14.00 do 17.00 hodin Den otevřených dveří se statickou ukázkou techniky v kasárnách ve Vyškově.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…