Ministr Stropnický: Na uvolněné místo vybírám mezi dvěma až třemi kandidáty

12.04.2015 16:02

K 31. květnu 2015 skončí ve funkci po vzájemné dohodě s ministrem obrany Martinem Stropnickým první náměstek zodpovědný za řízení sekce vyzbrojování a akvizic Jiří Borovec. Do vedení resortu nastoupil společně s ministrem Stropnickým. Vyjádření ministra:

Ministr Stropnický: Na uvolněné místo vybírám mezi dvěma až třemi kandidáty
Foto: Daniela Čunková
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický

S Jiřím Borovcem jsem se při jeho angažování dohodl, že jeho primárním úkolem bude krizový management v sekci majetkové a ekonomické, který měl svůj jasný časový rámec. Druhým úkolem bylo následné zefektivnění akvizičních procesů, spolu s nastavením pravidel tak, aby byl eliminován jakýkoliv prostor pro nesystémové nákupy a omezeno možné plýtvání finančních prostředků, jako tomu mnohdy bývalo v minulosti. V tomto smyslu tak byla doba jeho působnosti na resortu předem daná. Vzhledem k tomu, že transformace akvizičních procesů byla úspěšně završena jejich centralizací do sekce vyzbrojování a akvizic, jeho mise na Ministerstvu obrany byla splněna.

Na uvolněné místo vybírám mezi dvěma až třemi kandidáty, kdy rozhodnutí učiním zhruba do konce měsíce dubna.

Za působení náměstka Borovce se podařilo Ministerstvu obrany uspořit 1,332 mld. Kč, a to především přesoutěžením stávajících dodavatelských smluv a zrušením několika zbytných zakázek.

Příklady úspor:

• Letecký výcvik: renegociací uzavřené smlouvy dosažena roční úspora 80 milionů Kč, tj. 25 procent z celkového původního objemu 320 milionů, na výcviku pilotů vrtulníků na trenažérech uspořeno 8 mil. Kč z původního objemu 26 mil. Kč.
• Nákup elektřiny a plynu: centrálním nákupem energií pro celý resort na komoditní burze dosažena roční úspora 74 milionů Kč.
• Pronájem gripenů: v květnu 2014 byla uzavřena nová smlouva o pronájmu na 12 let s možností opce. Je o třetinu levnější než dosud, ročně zaplatí Ministerstvo obrany 1,3 mld. Kč.
• Servis prostředků technického střežení muničních skladů: byla uzavřena nová smlouva se společností Trade Fides, která ve výběrovém řízení nabídla nejnižší cenu. Finanční objem pětileté zakázky činí 459 milionů korun. Původní předpokládaná hodnota zakázky přitom byla 537,5 milionů korun, výsledná cena je nižší o 78,5 milionu korun oproti předpokladu, to vše při zachování současného standardu zabezpečení.
• Balistické vesty: s Českou zbrojovkou byla uzavřena smlouva na dodávku 2291 vest pro vojáky. Cena vzešlá z výběrového řízení (6 nabídek) je třetinová oproti předpokladům (68 milionů Kč).
• Servis letounů CASA: uzavřena osmiletá servisní smlouva přímo s výrobcem, bez prostředníka. Celkový objem rámcové smlouvy je maximálně 1,25 mld. Kč. Během vyjednávání cena snížena o více než 100 milionů oproti původní nabídce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo obrany

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kocumová (LOL!): Bazén je zavřený a výběrové řízení se protahuje

6:23 Kocumová (LOL!): Bazén je zavřený a výběrové řízení se protahuje

Rekonstrukce bazénu, která byla podle zjištění policie od počátku manipulována přes Petra Židka a sp…