Ministr Stropnický: Náš polní chirurgický tým bude léčit zraněné irácké vojáky

23.10.2016 6:32

Poslanecká sněmovna tento týden na své schůzi jednohlasně schválila vyslání polního chirurgického týmu a instruktorů výcviku do Iráku. Jedná se o další příspěvek resortu obrany v rámci podpory boje proti tzv. Islámskému státu. Pro hlasovalo 134 poslanců, proti nebyl žádný. Senátoři návrh stvrdili.

Ministr Stropnický: Náš polní chirurgický tým bude léčit zraněné irácké vojáky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Martin Stropnický

Celkem by mělo v Iráku působit do 30 osob od konce roku 2016 do konce roku 2018.

„Úkolem polního chirurgického týmu bude léčení zraněných iráckých a koaličních vojáků, instruktoři výcviku, o jejichž vyslání dále jednáme, se budou podílet na přípravě vybraných specialistů iráckých bezpečnostních sil,“ uvedl ministr obrany Martin Stropnický.

„Český polní chirurgický tým v počtu do 17 osob bude dle plánu včleněn do sestavy americké polní nemocnice. Jedná se o tři lékaře chirurgy a anesteziology, střední zdravotnický personál a několik dalších odborníků pro přímé organizační a logistické zajištění,“ upřesnil náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Josef Bečvář. V případě instruktorů armáda zvažuje možnosti vyslání ženijních specialistů na oblast ochrany proti improvizovaným výbušným zařízením, kteří by se mohli přímo v Iráku podílet na dalším výcviku iráckých kolegů. „Půjde tedy o nasazení bez jakéhokoli přímého zapojení do bojové činnosti,“ potvrdil Bečvář.

Po zahájení činnosti Leteckého poradního týmu, který cvičí irácké piloty a technický personál na iráckých letounech L-159 české provenience v létě 2016, představuje vyslání polního chirurgického týmu a instruktorů další konkrétní aktivitu resortu obrany přímo v Iráku zaměřenou na podporu boje proti tzv. Islámskému státu.

„Tyto aktivity přispívají ke snížení motivace místního obyvatelstva k migraci a snížení rizika pronikání islamistických bojovníků do Evropy. Česká republika tak napomáhá stabilizovat situaci v regionu a současně je schválené vyslání vojáků do Iráku tím nejlepším, co můžeme zprostředkovaně udělat i pro naši bezpečnost v ČR," doplnil ministr Stropnický.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…