Ministr Stropnický: Navážeme na naše bohaté historické tradice v branné oblasti

17.06.2017 14:04

Ministerstvo obrany připravilo materiál týkající se zvýšení připravenosti občanů k řešení mimořádných situací a na základě dobrovolnosti umožnění jejich zapojení do plnění úkolů ozbrojených sil České republiky v případě vyhlášení stavu ohrožení státu nebo za válečného stavu. Vláda České republiky dne 5. června 2017 tento záměr schválila a současně ministru obrany uložila vypracovat a do 31. srpna 2017 předložit návrh věcného záměru zákona, pracovně označovaného jako „zákon o branných spolcích“.

Ministr Stropnický: Navážeme na naše bohaté historické tradice v branné oblasti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Martin Stropnický

Cílem je legislativně upravit spolupráci státu s obcemi, školskými zařízeními a především spolky, které se věnují sportovním aktivitám podporujícím fyzickou zdatnost, znalosti a dovednosti v branné oblasti.

„Chceme co nejvíce podporovat zájmy a aktivity obyvatel ČR a současně tím zvýšit naši obranyschopnost. Navážeme na naše bohaté historické tradice v této oblasti,“ shrnuje ministr obrany Martin Stropnický.

Záměrem Ministerstva obrany je kromě jiného podporovat branné spolky a aktivity formou dotací, materiálu, přednáškovou činností, nebo poskytnutím výcvikových prostor, například střelnic. Zapojení sportovních jednot, zájmových spolků a dalších bude dobrovolné.

Věcný záměr zákona současně navrhne možnosti pro vytvoření široké základny, která by všem občanům podle jejich zájmu měla umožnit zvyšování fyzické zdatnosti a připravit je na řešení mimořádných situací.

Spolupráce se spolky a sdruženími

Při přípravě návrhu věcného záměru zákona resort obrany spolupracuje s řadou spolků a sdružení. A protože cílem je zapojit co nejširší veřejnost, byly na stránkách www.army.cz zveřejněny materiály k zákonu a na Facebooku Ministerstva obrany byla spuštěna skupina Branné spolky. Je žádoucí a důležité, aby se občané podíleli na přípravě návrhu věcného záměru zákona, vyjadřovali se k jeho pracovním variantám nebo přispívali k jejich formulaci svými náměty a zkušenostmi.

„Věcný záměr zákona nechceme psát za zavřenými dveřmi, ale rádi bychom zapojili širokou veřejnost. Budeme proto vděční za podněty od všech, kterým není obrana naší země lhostejná,“ říká Martin Stropnický.

V úterý 27. června 2017 se zároveň na Ministerstvu obrany bude konat k této problematice kulatý stůl, na kterém budou ministr obrany a další představitelé resortu diskutovat se zástupci několika desítek spolků a organizací.


Ministerstvo obrany zřídilo diskusní skupinu k návrhu zákona „o branných spolcích“

DISKUZNÍ SKUPINA - Branné spolky (facebook.com)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…