Ministr Stropnický: Nebýt tohoto centra, v životě bychom nemohli mít tak kvalitní lékaře

21.03.2015 20:03

V pátek 20. března navštívil příslušníky Centra letecké záchranné služby, které je dislokováno na letišti Líně, ministr obrany Martin Stropnický.

Ministr Stropnický: Nebýt tohoto centra, v životě bychom nemohli mít tak kvalitní lékaře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický

Ministra obrany v Líních u Plzně přivítali náčelník centra plukovník Michal Mareček, ředitel Agentury vojenského zdravotnictví Armády ČR plukovník Zoltán Bubeník, ředitel Krajského vojenského velitelství v Plzni plukovník gšt. Roman Kučera.

Plzeňský a Karlovarský kraj jsou jedinými v republice, kde se již 22 let na záchranné zdravotnické službě podílí česká armáda. Šest lékařů a dvanáct zdravotních sester spolu s piloty a dalším leteckým personálem z 24. základny dopravního letectva Praha – Kbely zajišťují komplexní leteckou záchrannou službu pro tuto oblast 24 hodin denně a 7 dní v týdnu. Jedinečná je tato zdravotnická pomoc také v tom, že k těžce zraněným pacientům létá do terénu i v noci.

Pohotovost ke vzletu jsou ve dne 3 minuty a v noci 10 minut

„Získávají zde neocenitelné zkušenosti. Nebýt tohoto centra, v životě bychom nemohli mít tak kvalitní lékaře a zdravotní personál celkově,“ zdůraznil ministr obrany Martin Stropnický, podle kterého zdejší záchranáři dávají do své práce srdce.

Centrum letecké záchranné služby je součástí Integrovaného záchranného systému a řídí ho dispečink záchranné zdravotnické služby Plzeňského kraje.

„Naše pohotovost ke vzletu jsou ve dne 3 minuty a v noci 10 minut. Létáme k přímému ošetření pacienta v terénu a dále je převážíme přímo do nemocnic, které zajistí finální ošetření. Létáme ročně přibližně k 500 až 600 případů, většinou se jedná o kritické a těžké stavy pacientů, ale přepravujeme například i orgány určené pro transplantaci či převážíme zdravotnické odborníky,“ upřesnil náčelník centra plukovník Michal Mareček.

Na letišti Plzeň-Líně působí zdravotnická jednotka

Spolupráce se záchrannou službou v kraji je důležitá i pro armádu. Především proto, že si díky ní zdravotnický i letecký personál udrží potřebné schopnosti.

Na letišti Plzeň-Líně působí zdravotnická jednotka – Centrum letecké záchranné služby. Ta zabezpečuje zdravotnickou a logistickou část pro leteckou záchrannou službu.

Do Líní se v prosinci 2014 vrátily po generální opravě ve výrobním závodě PZL-Świdnik dva vrtulníky W-3A Sokol.

Letiště Plzeň-Líně je také jednou ze základen Letecké pátrací a záchranné služby SAR (Search and rescue) Vzdušných sil AČR, kterou zajišťuje Ministerstvo dopravy a spojů ve spolupráci s Ministerstvem obrany a Ministerstvem vnitra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo obrany

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čunek (KDU-ČSL): Náš stát se vzdal schopnosti se bránit

16:21 Čunek (KDU-ČSL): Náš stát se vzdal schopnosti se bránit

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důsledkům zrušení povinné základní vojenské služby