Ministr Stropnický: Nelze ulevit jedné obci a druhé přidělat vrásky

31.10.2014 11:25

Projev na 19. schůzi Poslanecké sněmovny dne 31. 10. 2014

Ministr Stropnický: Nelze ulevit jedné obci a druhé přidělat vrásky
Foto: Daniela Čunková
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický

Děkuji, pane předsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, vaším prostřednictvím, pane předsedo, poslanče Okamuro, nám jde o ty lidi neméně do té míry, do jaké jde vám o tyto občany. V tom se určitě shodneme. Já si myslím, že jsme v klasické situaci, svým způsobem klasické, kdy je potřeba jednak tu situaci nepochybně co nejúčinněji a racionálně řešit na jedné straně a také vyšetřit ty příčiny. Já bych se velice přimlouval, abychom postupovali právě v tomto gardu, protože řešení té situace má podle mého skromného názoru jasnou přednost s tím, že ta druhá fáze je nepochybně také nutná, ale v tom sledu druhém.

Na řadu těch vašich otázek se pokusím ve stručnosti, aspoň heslovitě odpovědět, ale věnujeme tomu maximální pozornost, je to bezprecedentní nehoda řekněme, protože nikdo z počátku nepředpokládal, že se ta záležitost neomezí "pouze" na ten jeden výbuch, a proto s tou sérií nebo vznikem toho - říkejme tomu kráter - nikdo nepočítal. To znamená, že ta situace nemá svým způsobem precedens, a my musíme postupovat tak, jak fyzicky lze postupovat. Ujišťuji všechny přítomné, že na místě pracují pyrotechnici Policie České republiky, jak jistě potvrdí pan kolega Chovanec, a že postupují tím tempem, které jim dovoluje ohrožení jejich vlastních životů. Že už v této situaci, aniž by k tomu musela vláda dát nějaký speciální pokyn, funguje asistence Ministerstva obrany, respektive její složky Vojenské policie v konkrétních věcech, že ale potřebujeme, abychom mohli masivněji nasadit vojáky, potřebujeme na to vládní rozhodnutí. To je jeden z těch důvodů, proč je to téma zařazeno na pořad pondělního zasedání vlády. A my můžeme přispět řadou různých konkrétních prvků, které si dovolím tady ale nevyjmenovávat, ale přispějí k tomu. Nicméně ten režim toho celého prostoru má vlastně režim jakéhosi místa činu, a proto není samozřejmě nikterak přístupný, je ten režim složitý, protože zároveň se provádí třídění a hodnocení té munice, tak jak to ty jednotlivé prostory dovolují. Domnívám se, že je potřeba především ty občany uklidnit, neživit řekněme nějaké různé spiklenecké teorie anebo fámy typu díra v plotě. Není to pravda, takové zjednodušené výroky strašně snadno získávají půdu v tom veřejném prostoru, a nemusí být ani vedeny nějakým špatným úmyslem, ale nedostatečnou informovaností.

Ten areál byl původně v celém svém perimetru obehnán plotem, který už ale dnes vůbec není funkční, protože to zabezpečení, a to je úkol Vojenského technického ústavu, který je státním podnikem se svojí právní subjektivitou zřízeným Ministerstvem obrany, VTÚ je povinno z té smlouvy nájemní se starat o ostrahu těch objektů, která je prováděna jednotlivými ploty kolem každého objektu v kombinaci s elektronickým zařízením. Není to v rámci celého toho prostoru. My o tom vedeme - byli jsme na místě relativně velice brzy, byli jsme tam iniciativně i z vlastního rozhodnutí např. v úterý na státní svátek, byli jsme tam, jak všichni víte, včera s panem ministrem Chovancem a připravujeme teď přes víkend ten materiál do vlády. To si myslím, že je zásadní. Nemyslíme si zase - trošku se šíří fámy - a já tomu rozumím, že se šíří.

Ale jaké množství munice, v jakých je podmínkách skladována tato munice. My máme sjetiny od těch čtyřech subjektů soukromých, které tam skladují, toho arzenálu, který se tam skladuje. Postupně budeme prověřovat, tak jak nám to bezpečnostní situace na místě umožní, soulad mezi těmi výpisy a mezi realitou. Není vyloučeno, že v některých těch prostorách byla překročená ta normovaná úložnost, to samozřejmě bude podléhat vyšetření. S největší pravděpodobností ty zmíněné rakety jsou skutečně jenom ve formě skeletů. Chtěl bych upozornit, že pokud je mi známo, tak jakákoliv munice, která překročí hranice tím či oním směrem, je na našem území evidována, čili není možné, respektive není legální, aby si tam firma skladovala to či ono o své vůli. Ale samozřejmě, že to podlehne kontrole, znovu opakuji, až bude tato kontrola, a ona postupně je, fyzicky možná, uskutečníme ji na místě.

Snad bych ještě dodal, co jim hrozilo, občanům. Já si myslím, že přesně to je v té kategorii, kterou bychom neměli zahušťovat jejich oprávněné obavy. Ta varianta nějaké eskalace nebo emergence je relativně malá. Dokonce bych řekl ještě možná slabší označení, ale nechci spekulovat. Myslím si, že i ten terén je tak koncipován, že tam nehrozí, znovu jsem se na to informoval i u náčelníka Vojenské policie dnes ráno, nějaké bezprostřední ohrožení, i když u jednotlivých stavení, která jsou v té největší blízkosti, určité nebezpečí je.

Proč byli evakuováni. Byli evakuováni preventivně proto, aby pyrotechnici mohli odpalovat tu munici, která zneškodnit šla. Čili to nebylo proto, že by mělo dojít, nebo bylo podezření z nějakého násobení té exploze, ale bylo to proto, aby se pyrotechnikům umožnila práce.

To je snad, protože nechci vás tady zahlcovat detaily, aspoň pro úvod. Znovu říkám, že ten rozjezd té akce mohl někomu připadat jako příliš pozvolný nebo váhavý, znovu ale opakuji, že nikdo na začátku nepředpokládal a nemá to precedens, že by mohlo dojít k tomu stavu, kterému teď čelíme, to znamená, vytvoření určitého kráteru, který znemožňuje tu práci do jisté míry nebo omezuje ji. Ale je nutno říci, že ten kráter se zmenšuje, dnes už má poloměr jenom asi půldruhého metru, takže je velice solidní naděje, že ty práce budou moci pokračovat rychlejším tempem a že potom bude rozhodnuto také, jak naložit s tou municí, protože ono nestačí jenom ji takzvaně odvézt, ona musí být odvezena samozřejmě v určitém bezpečnostním režimu, a my nemůžeme ulevit jedné obci, abychom vytvořili vrásky obci druhé. Čili musíme přesně vědět kam, za jakých podmínek a za jakých bezpečnostních okolností. Je to poměrně složitá operace jako celek, ale pracuje se na tom a nyní opravdu s maximální intenzitou.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

4:31 Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhře Ruské federace ve sporu s Ukrajinou u Mezinár…