Ministr Stropnický: Netesejme další sochu. Jednoho tatíčka už jsme si uhnětli

19.12.2014 15:08

Martin Stropnický o Václavu Havlovi

Ministr Stropnický: Netesejme další sochu. Jednoho tatíčka už jsme si uhnětli
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický

Václav Havel… Dokážeme se s jeho odkazem vyrovnat? Umíme jeho osobnosti pojmout a vstřebat? Vyznáme se v ní bezezbytku? Asi je příliš brzy. Čtu v souvislosti s výročím jeho odchodu různé úvahy a trochu se v tom ztrácím. Od zbožnění po prokletí. Škála je široká. Jak už to u nás bývá.
Netesejme ale, prosím, další sochu. Jednoho tatíčka už jsme si uhnětli.

Václav Havel byl, alespoň pro mě, nesmírně citlivý člověk, který si neustále kladl bolavé otázky a hledal na ně usilovně odpovědi. Ne vždy jednoznačné. Občas se i mýlil. A kdo se mýlí, zůstává lidský.

Václav Havel se lišil. Byl jiný. Dodával veřejnému prostoru to, co politice tak často v její úporné účelovosti zoufale schází: ideál, rozlet, duši, chcete-li. Český Ikaros, který dobře věděl, že se vznáší příliš blízko Slunce.

Voláme často po osobnostech. Zároveň děláme všechno proto, abychom je hned v zárodku potlačili. Bez nich se cítíme ohroženi, po jejich boku trpíme pocitem malosti. Václav Havel měl štěstí. Přišel v době dějinného zlomu. Proto mu byla jeho výjimečnost dočasně a částečně odpuštěna. Nebo si snad dovedete představit, že by se objevil dnes? Že by se stal ztělesněním toho, po čem leckdo v naší zemi právem volá? Dali bychom, my Češi, tak nároční k druhým a tak shovívaví k sobě, Václavu Havlovi šanci? Na to má představivost nestačí. Druhý pokus by se nekonal. Budeme si tedy muset pár generací počkat, než vznikne nová souhra okolností, v níž připustíme, ale také uneseme.

Martin Stropnický

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ANO

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Dvojí metr na utajované informace

11:17 Mašek (ANO): Dvojí metr na utajované informace

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nakládání BIS s utajovanými informacemi