Ministr Stropnický: Novela si klade za cíl zlepšit podmínky pro výkon policejní ochrany

11.01.2017 21:20

Projev na 54. schůzi sněmovny 11. ledna 2017 k Vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon o Vojenské policii:

Ministr Stropnický: Novela si klade za cíl zlepšit podmínky pro výkon policejní ochrany
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Martin Stropnický

Vážené paní kolegyně, vážení páni poslanci, dovolte mi, abych zde jménem vlády představil návrh zákona, kterým se mění zákon o Vojenské policii, který vám byl rozeslán jako sněmovní tisk číslo 973.

Vláda předkládá Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky návrh novely zákona o Vojenské policii, který reaguje na změny v právním řádu České republiky a současně na potřeby policejní praxe.

Předkládaná novela zákona o Vojenské policii je logickým vyústěním dosavadního legislativního procesu a přímo navazuje na novelu trestního řádu, která je účinná od 1. července 2016. Novelou trestního řádu došlo k rozšíření působnosti pověřených orgánů Vojenské policie, a to na státní podniky a příspěvkové organizace, založené nebo zřízené Ministerstvem obrany. Vojenské policii bylo zároveň svěřeno konat vyšetřování o trestných činech v její působnosti.

Hlavním důvodem předkládané novely zákona o Vojenské policii je jednak sjednotit rozsah působnosti stanovené trestním řádem orgánům Vojenské policie s působností vymezenou jí zákonem o Vojenské policii, jednak vytvořit podmínky pro efektivní využívání sil a prostředků Vojenské policie v celém rozsahu její působnosti.

V období od přijetí zákona o Vojenské policii v roce 2013 se také projevily některé další potřeby zpřesnění právní úpravy činnosti Vojenské policie ve vztahu k jejím úkolům, povinnostem a oprávněním. Tyto potřeby jsou obsahem předkládané novely, která si klade za cíl zlepšit stávající podmínky pro výkon policejní ochrany, a to zejména

- rozšířit působnost Vojenské policie k policejní ochraně jednotek ozbrojených sil jiných států na základě mezinárodních smluvních závazků včetně definování úkolů a oprávnění Vojenské policie k jejímu plnění /tento problém se projevil například při nutnosti zajištění bezpečného průjezdu a nerušeného pobytu aliančních jednotek na území České republiky koncem března roku 2015 v rámci akce Dragoon Ride/,

- dále stanovit možnost samostatného působení Vojenské policie při plnění úkolů také na území jiných států při plnění mezinárodních smluvních závazků,

- zpřesnit povinnosti vojenského policisty při prokazování příslušnosti k Vojenské policii,

- doplnit dosavadní instituty podpůrných operativně pátracích prostředků o informátora, krycí prostředky a krycí doklady a vytvořit předvídatelné a ústavně konformní podmínky jejich využívání,

- dále pak zpřesnit a doplnit některá oprávnění vojenského policisty, např. osobní prohlídka a použití některých donucovacích prostředků.

Závěrem si dovoluji poznamenat, že návrh novely zákona o Vojenské policii prošel meziresortním řízením i projednáním ve vládě bez rozporů. Tento návrh má plnou podporu vedení Nejvyššího státního zastupitelství, obou vrchních státních zastupitelství, stejně jako policejního prezidenta.

Přijetí navrhovaného zákona není spojeno s požadavkem na posílení rozpočtové kapitoly Ministerstva obrany. Veškeré výdaje budou hrazeny z přidělených finančních prostředků resortu.

Návrh zákona je plně v souladu s ústavním pořádkem České republiky a převzatými závazky.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, s ohledem na obsah navrhované úpravy věřím, že návrh zákona v rámci prvního čtení podpoříte a děkuji vám za vaši pozornost. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…