Ministr Stropnický: Novela zákona o vojácích z povolání přináší pro všechny stejná pravidla

03.07.2015 21:27

Dnem 1. července 2015 začala platit novela zákona č. 221/1999 Sb., o vojácích z povolání. Přináší především nový kariérní řád a platový řád. V praxi to znamená, že je jasně stanoveno, co musí voják splňovat, aby mohl být jmenován do vyšší hodnosti a mohl aspirovat na vyšší pozici. Nově zaváděný platový řád je objektivnější, spravedlivější a bude podporovat kariéru vojáka.

Ministr Stropnický: Novela zákona o vojácích z povolání přináší pro všechny stejná pravidla
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický

„Novela propojuje zastávanou funkci s vojenskou hodností a služebním platem. Odstraníme tím dosavadní disproporce, kdy se plat vojáků ve stejné hodnosti často výrazně lišil,“ říká ministr obrany Martin Stropnický.

Voják tak bude přesně vědět, že jeho kolega ve stejné hodnosti má kdekoliv v armádě stejný služební tarif a plní stejně náročné úkoly. Tím, že jmenování do vyšší vojenské hodnosti je spojeno s nárokem na vyšší služební plat (tarif), je zabezpečen i růst platu v průběhu kariéry vojáka z povolání.

„Jsem přesvědčen o tom, že novela zákona o vojácích z povolání přináší v odměňování i v kariérním řádu spravedlivější a transparentnější systém,“ doplňuje státní tajemník Ministerstva obrany Petr Vančura, v jehož gesci byla novela zákona připravena.

„Kariérní řád je nastaven tak, aby voják nevykonával dlouhodobě službu pouze na jednom místě a v jedné hodnosti. Je nezbytné, aby v průběhu své služby schopní vojáci postupovali. Bez kvalitního, objektivně a transparentně vybíraného personálu se naše armáda neobejde,“ uzavírá náčelník Generálního štábu AČR generálporučík Josef Bečvář.

Nové složení platu vojáka

Základ služebního platu vojáka z povolání nyní tvoří služební tarif. Jeho výše pro jednotlivé hodnosti je stanovena nařízením vlády. Služební plat vojáka je dále tvořen speciálními příplatky, které zohledňují specifika a náročnost konkrétních vojenských odborností:

Zvláštní příplatek náleží vojákům, kteří konají službu v podmínkách spojených s mimořádnou psychickou zátěží nebo rizikem ohrožení života nebo zdraví, může činit od 600 do 8000 Kč.

Příplatek za službu v zahraničí vojákovi náleží po dobu jeho služby v zahraniční operaci a činí od 500 do 2500 Kč denně. Při výkonu služby ve vysoce rizikové operaci s vedením bojové činnosti lze horní hranici tohoto příplatku zvýšit až na dvaapůlnásobek.

Výkonnostní příplatek bude přímo úměrný komplexnímu zhodnocení výkonu služby vojáka formou služebního hodnocení. Tím se vytváří konkurenční prostředí, ve kterém se podporuje snaha vojáka být nejlepším.

Příplatek za zvýšenou odpovědnost, který náleží veliteli útvaru odpovědnému za hospodaření s prostředky a majetkem státu. Výše příplatku je závislá na objemu rozpočtových prostředků, se kterými je tento velitel oprávněn hospodařit.

Vedle platového systému byl připraven i systém profesních příspěvků. Jedná se především o stabilizační příspěvek a služební příspěvek na bydlení.

Stabilizační příspěvek ve výši 7 000 Kč náleží všem vojákům a slouží k udržení konkurenceschopnosti vojenských profesí na trhu práce. Vojákům ve speciálních odbornostech, je stabilizační příspěvek navýšen, například u lékařů a pilotů na dvojnásobek.

Služební příspěvek na bydlení činí 3000 Kč měsíčně a může být zvýšen o 300 korun za každého dalšího člena domácnosti, maximálně však o částku 1200 Kč měsíčně. Pokud užívá byt více vojáků z povolání, rozdělí si tento příspěvek rovným dílem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

16:05 Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.