Ministr Stropnický: Obrana země není lidem lhostejná, dokazuje to průzkum

28.06.2015 6:29

Na Ministerstvu obrany ČR se v pátek 26. června konala tisková konference k prezentaci průzkumu veřejného mínění a branné legislativě. Na ní ministr obrany Martin Stropnický společně s náčelníkem Generálního štábu Armády České republiky generálporučíkem Josefem Bečvářem informovali o výsledcích průzkumu, který byl proveden s 1 050 respondenty – mužů a žen - ve věku od 15 do 60 let.

Ministr Stropnický: Obrana země není lidem lhostejná, dokazuje to průzkum
Foto: Daniela Čunková
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický

„Máme profesionální armádu, která je funkční, což dokazuje nejen účastí v zahraničních operacích a mezinárodních cvičeních, ale máme také podstav v této armádě a potřebujeme samozřejmě nějaké zálohy,“ uvedl ministr Stropnický jeden z důvodů, které vedly k zadání průzkumu souvisejícího se změnou branné legislativy.

Ministr obrany zmínil v souvislosti s průzkumem především fakt, že ačkoli v roce 2005 skončila povinná základní vojenská služba, souhlasilo by 64 procent dotazovaných s jejím opětovným zavedením. Hned ale dodal, že o tom ministerstvo neuvažuje.

Se zavedením odvodního řízení by dokonce souhlasily celé dvě třetiny respondentů. Dále podtrhl roli žen ve výzkumu a tom, že jejich odpovědi byly mnohdy překvapivé. Například 93 procent žen považuje obranu země za své právo.

Jsme připraveni se více zapojit do obrany země

Na druhou stranu ministr Stropnický uvedl fakt, že ne každý by byl ochoten zúčastnit se dobrovolného výcviku a že ochota k němu klesá úměrně s věkem dotazovaných. Přičemž se ukazuje, že obrana země není většině lidí lhostejná. Ovšem jen 36 procent by bylo ochotno vzít do ruky zbraň a bránit svoji zemi se zbraní.

Ministr také přiznal, že v souvislosti s projednáváním předlohy novely branného zákona očekává v prvním čtení v Poslanecké sněmovně bouřlivou diskuzi, i když je snaha o to, aby zákon byl společným dílem poslanců a ministerstva. „Uvítáme racionální návrhy poslanců a už dnes si myslím, že vládní návrh zákona je ve shodě s většinou z nich,“ podotkl ministr Martin Stropnický.

Armáda potřebuje především IT specialisty a další odborníky

Generálporučík Josef Bečvář reagoval na to, že armáda potřebuje přilákat do svých řad především odborníky, kterých se jí nedostává. Zmínil specialisty IT, ale i lékaře a další profese.

„My v současné době dokončujeme Koncepci výstavby Armády České republiky. Provedli jsme velkou revizi sil, které potřebujeme pro mírovou armádu, a pochopitelně do toho zapadají i počty aktivní zálohy, které budeme potřebovat v souvislosti s případným bezpečnostním ohrožením země,“ vysvětlil generál Bečvář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

17:17 Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

Výnosy z aukcí emisních povolenek budou nově využívány ze sta procent na vybraná klimatická opatření…