Ministr Stropnický: Politika plošných škrtů končí

31.01.2014 9:00

Ministr obrany Martin Stropnický byl uveden do funkce.

Ministr Stropnický: Politika plošných škrtů končí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Herec Martin Stropnický

Ve čtvrtek 30. ledna přivítal odstupující ministr obrany Vlastimil Picek na Ministerstvu obrany ČR svého nástupce Martina Stropnického. Toho uvedl do úřadu předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Po krátkém představení hlavních funkcionářů se všichni tři zúčastnili setkání s novináři. Předseda vlády poděkoval za dosavadní práci odstupujícímu ministru Vlastimilu Pickovi a dále řekl:

„Pokud se podíváte na priority koaliční dohody, je naší snahou stabilizace ministerstva obrany. Tento resort se musel vyrovnat s poměrně výraznými plošnými škrty. Politika plošných škrtů končí, neznamená to ale, že by se snižoval tlak na efektivitu veškerých ekonomických rozhodování, která budou na ministerstvu obrany přijímána. Důležité je, aby Ministerstvo obrany ČR zlepšilo svou pověst, aby to byla instituce, která je schopná rozhodovat koncepčně.“

Ujistil, že nová vláda je připravena dostát závazkům, které má Česká republika vůči svým spojencům.

Ministr obrany Martin Stropnický podtrhl, že se na svou funkci odpovědně připravoval, ale že o personálních otázkách zatím nebude veřejně informovat. Tato věc přijde na řadu až poté, co v pondělí 3. února prozradí své další kroky v úřadu širokému auditoriu vedení ministerstva.

„Rád bych ve své práci navázal na program definovaný Bílou knihou o obraně. Z mého pohledu bude možné napojit se na tento trend v maximálně možném měřítku,“ řekl ministr Stropnický.

Návštěva Národního památníku na Vítkově a krypty kostela sv. Cyrila a Metoděje

Po uvedení do úřadu zamířily první kroky nového ministra do Národního památníku na Vítkově. Zde si v doprovodu ředitele Vojenského historického ústavu Praha plukovníka Aleše Knížka a generálního ředitele Národního muzea Michala Lukeše vyslechl historii této stavby a položil květiny k Hrobu neznámého vojína.

Památník na Vítkově, který byl vystavěn k uctění památky československých legionářů a československého odboje v období 1. světové války, si prý nevybral náhodou. „Vzdát hold těm, kteří položili za tuto republiku svůj život, považuji za samozřejmost,“ vysvětlil Martin Stropnický. Byť přichází z jiného prostředí, armádu podle svých slov vnímá jako součást české státnosti, která představuje jednu z podstatných složek národní tradice i zdroj nemalé hrdosti. „Často se mluví o tom, že jsme málo sebevědomí, nebo že o sobě pochybujeme. Myslím si, že česká armáda v řadě historických okamžiků, ale i v současnosti, dává k nemalé hrdosti jasné důvody,“ zdůraznil.

Součástí koncepce síně vojensko-historických tradic uvnitř památníku je také sloup, kde jsou umístněny prsti z bojišť, včetně popravišť druhé světové války, kde čeští vojáci umírali. Nejspodnější prstenec obsahuje prsť z francouzského Arrasu, kde se roku 1915 poprvé po stovkách let zformovala československá jednotka, poslední nese rok 2002 a místo Afghánistán. „Nyní sem ještě přibude prsť z Mali, kde se naše jednotky účastní mírové mise,“ řekl plukovník Aleš Knížek.

Sloup nese také prsti z míst, kde bojovali českoslovenští legionáři. „Našel jsem si tam i proužek z Transsibiřské magistrály. Tam někde se také pohyboval můj děda,“ prozradil ministr obrany.

Dalším bodem programu Martina Stropnického byla návštěva a položení kytice v kryptě kostela sv. Cyrila a Metoděje v pražské Resslově ulici, kde se nachází památník parašutistům, kteří vykonali atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

Zde hosta s doprovodem přivítal představený a duchovní správce katedrály sv. Cyrila a Metoděje Jaroslav Šuvarský .

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo obrany

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

4:31 KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené zemědělcem Marianem Jurečkou plánuje od příštího roku sj…