Ministr Stropnický: Poprvé se vysoké funkce ujímá generál nového člena NATO

27.06.2015 18:16

Včera se armádní generál Petr Pavel ujal funkce předsedy Vojenského výboru NATO. Již ve čtvrtek mu v Pražském domě v Bruselu poblahopřál premiér Bohuslav Sobotka a ministr obrany Martin Stropnický.

Ministr Stropnický: Poprvé se vysoké funkce ujímá generál nového člena NATO
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický

„Je to poprvé, kdy se v takhle vysoké funkci objevuje vysoce postavený generál armády z těch, ještě pořád se říká, nových členských států,“ uvedl ministr obrany Martin Stropnický.

Generál Pavel byl zvolen do čela Vojenského výboru Severoatlantické aliance 20. září loňského roku během jednání výboru v litevském Vilniusu. Členové Vojenského výboru NATO mu dali přednost před jeho kolegy z Itálie a Řecka. V té době zastával generál Pavel funkci náčelníka generálního štábu Armády České republiky, kterou na začátku května předal generálporučíkovi Josefu Bečvářovi.

Ve funkci předsedy Vojenského výboru NATO nahrazuje dánského generála Knuda Bartelse. Tomu v Pražském domě poděkoval za spolupráci s českou armádou ministr obrany Martin Stropnický udělením Záslužného kříže ministra obrany.

Předseda výboru je nejvyšší vojenskou autoritou NATO

Mandát předsedy vojenského výboru NATO je tříletý a může být prodloužen. Předseda výboru je nejvyšší vojenskou autoritou Severoatlantické aliance a hlavním vojenským poradcem generálního tajemníka Aliance.

Vojenský výbor je nejvyšším vojenským orgánem NATO, může předkládat návrhy a doporučení Severoatlantické radě, Výboru pro obranné plánování a Skupině pro jaderné plánování. Ve výboru zasedají vojenští představitelé členských států NATO nebo náčelníci generálních štábů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.