Ministr Stropnický: Předháníme se rétoricky, kdo je větší hrozba. To je tragická chyba

01.06.2015 15:42

Minulý týden ministr obrany Martin Stropnický vystoupil v rámci 2. ročníku národní bezpečnostní konference s názvem Naše bezpečnost není samozřejmost.

Ministr Stropnický: Předháníme se rétoricky, kdo je větší hrozba. To je tragická chyba
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický

Konferenci na půdě Poslanecké sněmovny PČR pořádá sdružení Jagello 2000 a její dopolední část byla rozdělena do dvou jednacích panelů.

V tom prvním, který moderoval náměstek ministra zahraničních věcí pro řízení sekce bezpečnostní a multilaterální Jakub Kulhánek, se diskutující zabývali tématikou změn bezpečnostního prostředí v letech 2014 – 2015. Své příspěvky postupně přednesli Martin Povejšil, stálý představitel České republiky při EU, Jiří Šedivý, který působí jako stálý představitel ČR při NATO, generál Tomáš Tuhý, policejní prezident nebo Ivo Schwarz, velvyslanec České republiky v Izraeli.

Druhý panel, který si kladl za cíl prodiskutovat pozice a reakce České republiky a také výzvy pro nadcházející období, zahájil moderátor Daniel Koštoval, náměstek ministra obrany pro řízení sekce obranné politiky.

Ten pak předal slovo velvyslankyni České republiky v Sýrii Evě Filipi, bývalému náčelníkovi Generálního štábu AČR armádnímu generálu Petru Pavlovi, bývalému ministru obrany a velvyslanci v Rusku Miroslavu Kostelkovi a armádnímu generálu Jiřímu Šedivému, bývalému náčelníkovi Generálního štábu AČR.

Martin Stropnický: Je třeba formulovat, čemu čelíme a jaké kroky podnikáme

V odpoledních hodinách se slova na konferenci ujal bývalý prezident Polska Aleksander Kwasniewski a na něj navázal ministr obrany Martin Stropnický. Ten ve svém vystoupení především představil vlastní pohled na bezpečnostní prostředí, ve kterém se dnes Česká republika a její obrana pohybuje.

„Každá ze současných hrozeb má své proponenty a odpůrce. A bohužel, neustále dochází k jakémusi rétorickému předhánění se, na kterou z nich se máme nejvíc připravovat a ze které máme mít větší obavy. To je první tragická chyba, kterou děláme. Já si nemyslím, že je potřeba si mezi hrozbami vybírat. Vy, jako bezpečnostní experti, mi patrně dáte za pravdu, že všechny tyto hrozby působí komplementárně. Nevylučují se, naopak, jedna druhou akceleruje,“ uvedl ve svém vystoupení ministr Stropnický a dodal, že je třeba nejen formulovat to, čemu čelíme, ale především to, jaké kroky proti nebezpečí podnikáme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Rakušanův a Fialův migrační pakt není lék, který EU vyléčí, ale jed

15:06 Babiš (ANO): Rakušanův a Fialův migrační pakt není lék, který EU vyléčí, ale jed

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.