Ministr Stropnický: Problémy je třeba řešit, a nikoliv lakovat narůžovo

06.11.2015 20:23

Ministr obrany Martin Stropnický zavítal do Chrudimi. U zdejšího výsadkového praporu se zúčastnil výcviku, prohlédl si techniku a vybavení a s vojáky diskutoval o životě v armádě, i o tom, co je trápí.

Ministr Stropnický: Problémy je třeba řešit, a nikoliv lakovat narůžovo
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický

Hosta v areálu vojenského letiště přivítali velitel 4. brigády rychlého nasazení plukovník Miroslav Hlaváč a velitel praporu podplukovník Róbert Dziak.

Chrudimští výsadkáři patří k elitním útvarům Armády ČR, což také Martin Stropnický ve svém proslovu k vojákům neopomenul zdůraznit: „Jste elitní jednotka, jedna z těch, na kterou můžeme být všichni hrdí.“

Většina příslušníků 43. výsadkového praporu již během své vojenské kariéry absolvovala několik zahraničních misí a chystají se do dalších. Především kvůli specifickým a náročným úkolům je to také jednotka, kterou postihlo za minulé roky nejvíc ztrát na životech. Čtyři z pěti vojáků, kteří minulý rok v červenci v Afghánistánu zahynuli po útoku sebevražedného atentátníka, byli právě z Chrudimi.

Ministr obrany také připomenul, že chrudimští výsadkáři, stejně jako celá 4. brigáda rychlého nasazení, má osvědčení způsobilosti podle alianční metodiky zvané CREVAL. To znamená, že je plně připravená k působení v operacích NATO. Zajímavostí je, že výsadkáři získali tuto prověrku už v roce 2006. Poslední z řady certifikací pak chrudimští absolvovali v roce 2013 – a opět úspěšně.

Chrudimští vojáci ministru obrany ukázali, jak vypadá výsadkářský výcvik. Předvedli mu výsadky z vrtulníku, při nichž plnili úkoly seskoku padákem z výšky 400 metrů. Někteří z nich pak plnili cvičení, při němž otevírali kromě hlavního také záložní padák.

Námitky vojáků ministr přislíbil řešit

Na závěr se Martin Stropnický zúčastnil společné besedy. Mnohé připomínky vojáků se týkaly novely zákona č. 221, o vojácích z povolání, další pak nedostatečného vybavení jednotlivce – tedy tématu, s nímž se nejen chrudimští potýkají už několik let.

Podle ministra Stropnického mohou za některé dluhy minulé roky, kdy byla armáda podfinancovaná, za další pak systém výběrových řízení, která jsou podle jeho slov mnohdy velmi těžkopádná.

„Přijel jsem za vámi také proto, abych si vyslechl problémy, které je třeba řešit a nikoliv je lakovat na růžovo,“ zdůraznil ministr, vojákům poděkoval za práci a přislíbil, že se jejich námitkami bude zabývat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

18:09 Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu zákona na zrušení veřejnoprávních médií na S…