Ministr Stropnický: Prosím vás, to, co se vysílá v televizi, to je fikce. To není život

21.10.2014 16:25

Projev na 19. schůzi Poslanecké sněmovny dne 21. 10. 2014

Ministr Stropnický: Prosím vás, to, co se vysílá v televizi, to je fikce. To není život
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický

Vážený pane předsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, vzhledem k tomu, že odkaz díla Hoří, má panenko je stále živý, dovolím si uvést několik vět k tomu, co mi tady bylo vytýkáno, ne snad proto, abych dokazoval, že jsem chlap, protože to si myslím, že se dělá jinak než řečněním od mikrofonu. Já bych rád vysvětlil, jak k takové věci může dojít. Asi je to zapotřebí. Předem je potřeba říci, že seriál se připravuje několik let. Je to poměrně velká investice v řádech desítek milionů a je to také práce pro spoustu lidí. Ten seriál byl rozjet, já jsem v té době kandidoval a zapříčiněním některých z vás, kteří jste v opozici, jsem byl zvolen. Poté jsem se stal členem vlády a zároveň celý ten projekt byl rozjetý a skutečně by ohrožoval spoustu lidí i existenčně, pokud by měl být stornován. Dohodl jsem se s produkcí a pracně jsme vymysleli jakousi únikovou verzi, kdy moje dějová linka byla omezena na minimum, abych mohl z toho příběhu být, jak se říká, vypsán a zároveň aby mě nemuselo přejet auto, i když si to možná někteří z vás přejí. (Smích některých poslanců ze střední části sálu.) Poté se stalo to, že během několika nedělí, výhradně nedělí, a ve velkém časovém rozpětí jsem absolvoval pět nebo šest natáčecích dnů. Veškeré jiné aktivity vyplývající z mého původního povolání jsem okamžitě s nástupem do vlády samozřejmě ukončil. Tolik tedy k té faktologii.

A možná ještě jednu věc je patrně třeba říct. Prosím vás, to, co se vysílá v televizi, to je fikce. To není život. To jsou svým způsobem pohádky pro dospělé. To není hanlivé. Čili já to tam můžu spojit, tu radu, že bych měl hrát možná když tak jenom v pohádkách, i když v určitých společnostech je možná hraní v pohádkách dvojnásob nebezpečné. Protože čím lépe herec zahraje vlka, tím víc bude potom možná na ulici pranýřován za to, že žere Karkulky. (Smích některých poslanců ze střední části sálu.) Já si myslím, že v roce 2014 už by mělo být jasné, že to, co se děje na plátně nebo na obrazovce, je jakási smyšlenka, je jakási stylizace, a jak říkám znovu, fikce. Pokud bychom na toto nepřistoupili, museli bychom čekat, že se budou bouřit tu soudci, tu doktoři, tu policisté, tu taxikáři, tu pekaři nebo prostě ženy, protože bude nějaký milostný příběh, kdy žena třeba zvolí jiného partnera, a všechny ženy potom nastoupí do ulic a budou říkat, že přece nejsou prostitutky.

To, co se snažím dělat pro naši armádu, samozřejmě má úplně jiný rozměr a vy to velice dobře víte. Proto si nemyslím, že se musím omlouvat. Přesto jsem to těm citlivějším povahám vysvětlil dneska na internetových stránkách Armády České republiky a jsem přesvědčený, že pokud se to některých z nich dotklo, tak to určitě přijmou.

Ale když už jsme u toho omlouvání, možná že by to spíš měli zvážit ti, kteří v minulých letech snižovali rozpočet Ministerstva obrany, kteří participovali nebo aspoň byli němými svědky některých velice pochybných transakcí, z nichž některé měly někdy i tragické následky. Děkuji. (Potlesk ze střední a levé části sálu.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.