Ministr Stropnický: Reagovali jsme jako jedni z prvních a nabídli navýšení našeho příspěvku do Sil rychlé reakce

20.12.2015 9:53

Poslanecká sněmovna tento týden schválila navýšení počtu českých vojáků v Silách rychlé reakce NATO (NRF - NATO Response Force) v roce 2016. Z původně plánovaných 452 osob tak v příštím roce bude moci Armáda České republiky do NRF vyčlenit až 816 vojáků. Vláda schválila navýšení české účasti v NRF počátkem listopadu tohoto roku.

Ministr Stropnický: Reagovali jsme jako jedni z prvních a nabídli navýšení našeho příspěvku do Sil rychlé reakce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Martin Stropnický

Důvodem pro změnu dříve schváleného mandátu pro působení příslušníků AČR v zahraničních operacích v letech 2015 a 2016 s výhledem na rok 2017 je celková revize konceptu NRF. Jeho podstatnou změnou je úprava struktury, doby pohotovostí a velikosti původních NRF, a tedy i vojenských příspěvků členských zemí.

„Reagovali jsme jako jedni z prvních a nabídli navýšení našeho příspěvku do NRF. Oproti původnímu plánu na rok 2016 například vyčleníme 100 osob a transportní vrtulníky do vznikajících Sil velmi vysoké pohotovosti,“ říká ministr obrany Martin Stropnický.

Na summitu NATO ve Walesu v září 2014 byl schválen tzv. Akční plán připravenosti, který reaguje na výrazné změny bezpečnostního prostředí. Součástí Akčního plánu je také posílení aliančních Sil rychlé reakce. Od 1. ledna 2016 budou součástí NRF také Síly velmi vysoké pohotovosti (Very High Readiness Joint Task Force, VJTF), které jsou klíčovým prvkem z hlediska alianční schopnosti rychle reagovat na krizové situace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

19:05 Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

Evropským parlamentem prošla opožděná reakce na zemědělské protesty. Návrhy byly ale šité horkou jeh…