Ministr Stropnický: Rozpad EU by přinesl snížení bezpečnosti

29.05.2016 15:58

V pátek 27. května se v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR konal 3. ročník národní bezpečnostní konference s názvem Naše bezpečnost není samozřejmost.

Ministr Stropnický: Rozpad EU by přinesl snížení bezpečnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Martin Stropnický

Se zásadními tématy na ní vystoupili ministr obrany Martin Stropnický a náčelník Generálního štábu Armády České republiky armádní generál Josef Bečvář. Konferenci už tradičně pořádalo sdružení Jagello 2000.

Alexander Vershbow: Za útok na člena NATO zaplatí agresor vysokou cenu

Zástupce generálního tajemníka Severoatlantické aliance Alexander Vershbow ve svém vystoupení varoval, že každý potenciální agresor si musí být vědom toho, že za útok na některého člena NATO zaplatí vysokou cenu.

Na jeho myšlenky navázal ministr obrany Martin Stropnický. Ten se ve svém vystoupení zmínil především o tom, že Evropská unie představuje pro Českou republiku důležitý institucionální rámec. „Rozpad Evropské unie by přinesl drastické snížení bezpečnosti nejen pro Českou republiku, ale zároveň i pro všechny další státy, které jsou v ní v současné době sdružené.“ Dále seznámil účastníky s konkrétními výstupy, které se podařilo v rámci resortu realizovat a jaké další záměry hodlá prosazovat.

Na zhoršující se bezpečnostní situaci je nutné reagovat

Jeden z panelů, který moderoval náměstek pro řízení sekce vyzbrojování a akvizic MO Daniel Koštoval, byl věnován tematice nadcházejícího summitu NATO ve Varšavě a účasti České republiky. Náčelník Generálního štábu armádní generál Josef Bečvář ve svém vystoupení shrnul úsilí, které česká armáda za posledních dvacet let v této oblasti vynaložila, zmínil se o strategických dokumentech a připomenul i několik aktuálních úkolů.

„Během období, kdy jsme budovali profesionální armádu, se bezpečnostní prostředí měnilo velmi rychle a rozhodně rychleji, než jsme mohli budovat naše odpovídající schopnosti,“ konstatoval generál Bečvář a zmínil i fakt, že téměř nepostřehnutelný přesun dostatečného počtu nespojeneckých vojsk může trvat i jen několik málo dní, jak se ukázalo v nedávné době na východě Evropy.

V souvislosti s masovou migrací se loni změnilo i zadání pro Armádu ČR, aby mohla být využita jako podpora policejních sil na území státu. Těžištěm pro plnění úkolů v celém spektru operací v mírovém i válečném stavu jsou počty profesionálních vojáků a vycvičených a vyzbrojených záloh. „Profesionálních vojáků budeme mít, naplní-li se výhledy podle Koncepce výstavby Armády České republiky, na 24 tisíc. Použitelných vojáků v aktivní záloze, plně vycvičených, bude na pět tisíc,“ uvedl generál Bečvář.

V posledním pracovním panelu pak vystoupili zástupci politických stran, kteří diskutovali na téma proměny bezpečnostního prostředí z perspektivy jednotlivých politických stran.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice