Ministr Stropnický: Setrvání Británie v Unii má zásadní význam i pro bezpečnost

13.06.2016 7:32

Vývoj bezpečnostní situace v regionu, aktuální bezpečnostní otázky, ale i agenda NATO a EU. Tak vypadala návštěva ministra Martina Stropnického v Paříži, kde se setkal s ministrem obrany Jeanem-Yvesem Le Drianem. Součástí jednání bylo i zhodnocení dosavadní česko-francouzské obranné spolupráce a možnosti jejího dalšího prohlubování.

Ministr Stropnický: Setrvání Británie v Unii má zásadní význam i pro bezpečnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Martin Stropnický

Ministr Stropnický se v doprovodu velvyslankyně ČR ve Francii Marie Chatardové, vojenského přidělence brigádního generála Jaroslava Malého a dalších členů delegace setkal se svým protějškem Jeanem-Yvesem Le Drianem. Oficiálnímu přijetí předcházela slavnostní ceremonie, při níž ministr vyslechl hlášení velitele čestné jednotky a hymny obou zemí. V následném jednání byla probírána zejména aktuální bezpečnostní situace, hrozby spojené s terorismem a opatření, v maximální míře zamezující útokům extrémistických skupin.

Oba politici hovořili i o nadcházejícím summitu NATO ve Varšavě: „Mluvili jsme o pomoci východním spojencům a připravovaném posílení alianční vojenské přítomnosti o čtyři kontingenty v Pobaltí a Polsku. V této souvislosti jsem informoval Jeana-Yvese Le Driana o mé nedávné cestě do Pobaltí,“ uvedl Martin Stropnický. Ve vztahu k Rusku se ministři obrany ČR a Francie shodli, že je nutné najít způsob, jak znovu navázat dialog. Podle ministra Stropnického ale musí být učiněn hmatatelný pokrok při plnění dohod Minsk II.

Ministr obrany Francie ocenil nasazení českých vojáků v Mali

Bilaterální vztahy ČR a Francie jsou tradičně na vysoké úrovni. Jean-Yves Le Drian velmi ocenil českou vojenskou přítomnost v Mali, úspěšně pokračuje i spolupráce v oblasti vyzbrojování. „Francie je mezi oslovenými vládami u připravovaných nákupů radiolokátorů MADR i vrtulníků, rozvíjí se i vztahy mezi podniky obranného průmyslu,“ doplnil Martin Stropnický.

Ministři diskutovali i o velmi aktuálním Brexitu. „Shodli jsme se, že setrvání Velké Británie v Unii má zásadní význam i z bezpečnostního hlediska. Vždyť britská armáda je jednou z nejsilnějších v Evropě,“ podotkl český ministr obrany.

Součástí návštěvy ministra Stropnického ve Francii byla rovněž návštěva hřbitova Pére Lachaise (pátera Lachaise). Správkyně hřbitova, Martine Lecuyer, představila historii tohoto pietního místa, která sahá do roku 1804, kdy byl hřbitov založen Napoleonem Bonaparte, i významná jména, jež zde spočívají. Patří k nim František Kupka, Édith Piaf, Moliére, Oscar Wilde a mnozí další. U čs. pomníku položil ministr kytici a setkal se se zástupci historických asociací, mj. Sokol de Paris či Compagnie Nazdar.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…