Ministr Stropnický: Služba záloh je dnes atraktivnější

01.09.2017 21:20

Ve čtvrtek 31. srpna ožilo vyškovské náměstí vojáky a technikou. Vojenskou přísahu zde před zraky místopředsedy Senátu Parlamentu České republiky Ivo Bárka, ministra obrany Martina Stropnického a dalších významných hostů složilo přes 150 vojáků a vojákyň, příslušníků kurzů základní přípravy u zdejšího Velitelství výcviku – Vojenské akademie.

Ministr Stropnický: Služba záloh je dnes atraktivnější
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Martin Stropnický

Jednalo se v převážné většině o příslušníky kurzu základní přípravy pro nové příslušníky Aktivní zálohy, které doplnilo také 8 příslušníků dobrovolného vojenského cvičení, armádní specialisté a absolventi Vojenské střední školy a Vyšší odborné školy Moravská Třebová.„Tak přísaháme“, zaznělo zaplněným náměstím přihlížejících diváků a blízkých vojáků.

Příslušníci Aktivní zálohy i dobrovolného vojenského cvičení, jejichž šestitýdenní základní příprava vrcholila přísahou, převzali také absolventské certifikáty. „Vážím si toho, že rozhodnutí všech absolventů aktivně vstoupit do armádního světa bylo dobrovolné a cílevědomé. Právě takoví lidé, kteří vědí, proč chtějí sloužit republice, jsou pro armádu tou nejlepší posilou,“ řekl poté v projevu ministr obrany Martin Stropnický. „Přísahali jste věrnost vlasti, která od Vás – právem – mnohé očekává. Já Vám děkuji a přeji mnoho štěstí,“ sdělil přísahajícím vojákům.

Služba záloh je atraktivnější

K rozvoji aktivních i dobrovolných záloh poté ministr Stropnický uvedl: „Vstříc vychází legislativa, přičemž zajímavou novinku nyní představuje možnost přihlásit se k dobrovolným odvodům a projít základním výcvikem. Také služba záloh je dnes atraktivnější, což potvrzuje vývoj jejich početního stavu, kdy ještě nedávno to bylo dvanáct set a dnes se blížíme hranici dvou tisíc. A změnily se také podmínky pro povolání záloh v mimořádných situacích,“ konstatoval Martin Stropnický.

Po programu slavnostní vojenské přísahy pak následovalo otevření druhého ročníku putovní výstavy fotografií z vojenských misí Ten druhý život ve Hřbitovním kostele Panny Marie Andělské, jejíž součástí je rovněž expozice Ženy v misích Armády České republiky, která je zapůjčená panem Petrem Něničkou z Vojenského muzea Sergěje Ingra Vlkoši. Výstavu ve Vyškově, jako jediném městě na Moravě si budou moci návštěvníci prohlédnout až do 22. září.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

14:02 Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k lidem se zdravotním postižením v prvním stupni závi…