Ministr Stropnický: Společná obranná politika EU je v našem zájmu

28.02.2016 10:05

Společnost Mafra ve spolupráci s Lidovými novinami pozvala ministra obrany Martina Stropnického do pražského hotelu InterContinental Prague, aby zde debatoval se zástupci významných firem a podniků, diplomaty a politiky. Tématy byly otázky bezpečnosti, modernizace armády a její materiální a personální vybavenost či obranné akvizice.

Ministr Stropnický: Společná obranná politika EU je v našem zájmu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Martin Stropnický

Za resort obrany se tzv. Mafra snídaně účastnili první zástupce náčelníka Generálního štábu generálporučík Jiří Baloun či ředitelé státní podniků VOP, LOM Praha a VTÚ.

Ministr obrany nejprve v úvodu shrnul finanční zabezpečení rozpočtové kapitoly resortu obrany, realizované legislativní a koncepční změny a představil některé aktuální obranné akvizice. Přiblížil rovněž současný stav naplňování příslušníků armády na plánové počty a také očekávání, která jsou spojená s balíčkem branné legislativy, která začne být účinná od 1. července letošního roku. Také přítomní hosté přitom uvítali, kdyby se více občanů začalo připravovat na obranu země, ať už formou dobrovolných cvičení či přímo v Aktivní záloze.

Propagace legislativních změn i branné povinnosti

V tomto smyslu ministr obrany zdůraznil nutnost propagace legislativních změn i branné povinnosti na veřejnosti. Mezi tyto aktivity patří i program POKOS, který probíhá na základních školách, či příprava armádního magazínu ve spolupráci s Českou televizí a v neposlední řadě i obdobné debaty, jako ta v hotelu InterContinental Prague.

„Český národní zájem v oblasti obrany je funkční Aliance a aktivní úloha Spojených států z hlediska zabezpečení obrany v Evropě. A naším druhým strategickým zájmem je, aby Evropská unie byla schopna nějaké společné obranné politiky,“ zakončil debatu ministr obrany Martin Stropnický.

Moderátor debaty, ředitel redakce Lidových novin Veselin Vačkov ,poté poděkoval ministrovi za účast a vyjádřil přání, aby se podobná debata za rok opět zopakovala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

10:21 Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

Klimatická změna, přijetí eura nebo svoboda volného pohybu – témata, o kterých ve Sněmovně u výročí …