Ministr Stropnický: V Brdech se udělal velký kus práce. Do začátku prázdnin bude označeno sedmdesát kilometrů turistických tras

19.06.2016 10:09

Ministr obrany Martin Stropnický včera navštívil po půl roce Brdy.

Ministr Stropnický: V Brdech se udělal velký kus práce. Do začátku prázdnin bude označeno sedmdesát kilometrů turistických tras
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Martin Stropnický

Ministr obrany Martin Stropnický dnes se svým protějškem z ministerstva životního prostředí Richardem Brabcem navštívili bývalý vojenský újezd Brdy a instalovali zde první turistický rozcestník. Ceduli ukazující k nejbližším turistickým cílům umístili na strom nedaleko vodní nádrže Pilská. Na území bývalého vojenského újezdu, který se od ledna přeměnil v chráněnou krajinnou oblast, probíhá rekultivace a značení turistických tras.

K 1. lednu 2016, v souladu se zákonem č. 15/2015 Sb. o zrušení vojenského újezdu Brdy, bylo území rozděleno 27 obcím v okresech Příbram a Beroun ve Středočeském kraji a v okresech Plzeň-jih a Rokycany v Plzeňském kraji. Se vznikem CHKO jsou Brdy přístupné pro turisty, pěší a cykloturisty. Ti prozatím mohou využívat zhruba třetinu území bývalého armádního prostoru. Veškeré plochy, kde už nepůsobí armáda, se pro veřejnost postupně otevírají. Celek bude přístupný až skončí povrchový pyrotechnický průzkum, což dle předpokladů bude do konce roku 2017. Armáda i nadále využívá posádkové cvičiště mezi obcemi Jince, Zaječov a Obecnice s plochou čítající zhruba 50km².

Ministr Martin Stropnický při jednání s ministrem Richardem Brabcem uvedl, že plní slib, který před půl rokem dal při předávání újezdu pod CHKO - tedy navštívit Brdy půl roku poté. Symbolickou instalací prvního rozcestníku tak završil pomyslné postupné otevírání Brd veřejnosti. "Jsem rád, že se od ledna v Brdech udělal velký kus práce. Do začátku prázdnin bude označeno 70 kilometrů turistických tras v nově zpřístupněném území," uvedl ministr Martin Stropnický.

Po symbolické instalaci následovala debata se starosty okolních obcí, kde za účasti obou ministrů, brigádního generála Petra Mikulenky a řady dalších hostů probíhala debata o probíhajících pracích, asanaci území a budování potřebné infrastruktury. Vojenské lesy a statky během následujících pěti let investují 160 milionů korun do oprav komunikací uvnitř CHKO, které převzaly letos v lednu do své správy. Celkově půjde o 160 kilometrů komunikací a přilehlých ploch. Čištění prostor probíhá za permanentní účasti 51 vojáků a pyrotechnici postupují od okrajových částí směrem dovnitř území.

Kromě plánů na údržbu a opravy je vybudováno již 7 odstavných ploch a do konce roku bude u Padrťských rybníků hotové další zpevněné parkoviště. Společně s Agenturou ochrany krajiny a přírody se dále připravuje i otevření Domu přírody na zámečku Tři trubky.

Instalace cedulí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…