Ministr Stropnický: V žádném jiném státě USA se nehlásí takové procento obyvatel k české komunitě jako v Nebrasce

07.05.2017 17:16

Jednou z návštěv ministra v USA se stala Nebraska, kde žije početná česká komunita. Velitel Nebraské národní gardy, generálmajor Daryl Bohac ve čtvrtek 4. května ministrovi a delegaci ukázal zázemí i techniku, kterou garda disponuje. A pomyslnou tečkou byla návštěva tamního parlamentu, kde guvernér státu Nebraska Pete Ricksetts ocenil ministra čestným občanstvím.

Ministr Stropnický: V žádném jiném státě USA se nehlásí takové procento obyvatel k české komunitě jako v Nebrasce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Martin Stropnický

„Nebraska má s Českou republikou až nečekaně hodně společného. V žádném jiném státě USA se nehlásí takové procento obyvatel k české komunitě. V Nebrasce každý dvacátý, celkem 80 tisíc lidí. Dnes jsem s některými z nich obědval a atmosféra byla velmi milá. Předním jsem jednal s guvernérem, velením místní Národní gardy a stal se čestným občanem Nebrasky. Provázanost obou zemí je nepopsatelná,” uvedl ministr obrany Martin Stropnický.

Procentuální zastoupení obyvatel hlásících se k bývalému Československu, potažmo ČR činí v Nebrasce 5,5 %  a řada z nich působí i v armádě. Velitel Nebraské národní gardy, generálmajor Daryl Bohac, delegaci ukázal, jak zázemí základny velitelství národní gardy (Nebraska National Guard Joint Forces Headquarters), včetně tankerů, tak i ministrovi představil řadu mužů a žen v uniformě, pro které je čeština stále mateřským jazykem, a jak se říká, na kořeny se nikdy nezapomíná.

Společný výcvik s českou armádou

Návštěva parlamentu se též nesla v přátelské atmosféře, přičemž řada jmen politiků z minulosti i současnosti nese patrný odkaz naší vlasti. Guvernér Pete Ricksetts vyjádřil hlubokou sounáležitost s Českou republikou a nezapomněl zmínit ani výcvikové aktivity ve Vyškově, kterých se v nedávné době národní garda zúčastnila.

„Pane ministře, je nám nesmírnou ctí přivítat vás, i celou delegaci na půdě státu Nebraska. Naše země jsou sice vzdálené tisíce mil, ale naše srdce jsou spojená společným původem, na který nezapomínáme a který naši kulturu výrazně obohatil. Jsou zde i české školy a pravidelně festivaly, na kterých nechybí ani vaše tradiční kroje,“ uvedl guvernér.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…