Ministr Stropnický: Válečným veteránům musíme věnovat tu nejlepší péči

14.02.2017 9:40

Za přítomnosti ministra obrany Martina Stropnického, ředitele Ústřední vojenské nemocnice Miroslava Zavorala i válečných veteránů byl včera odhalen nový název Oddělení sociální péče ÚVN – Domov Vlčí mák. Součástí akce bylo rovněž předání ceny za absolutní vítězství v soutěži Nejlepší nemocnice ČR 2016. Speciální lůžko Eleganza 2 si ministr Stropnický osobně vyzkoušel.

Ministr Stropnický: Válečným veteránům musíme věnovat tu nejlepší péči
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Martin Stropnický

Vítězství Ústřední vojenské nemocnice, jejímž zřizovatelem je Ministerstvo obrany ČR, hodnotí Martin Stropnický pozitivně: „Je to velmi dobrá zpráva. Jsem tím nesmírně potěšen o to víc, že se jedná o anketu, jež vychází ze skutečných hodnocení pacientů.“

Úspěch nemocnice v konkurenci více než pěti desítek zdravotnických zařízení po celé ČR považuje ředitel ÚVN za uznání profesionality a každodenní práce všech zaměstnanců. „Snažíme se do nemocničních pokojů přinášet alespoň kousek domova, respektovat individualitu našich pacientů a zajistit zachování lidské důstojnosti v maximální možné míře. Jde nám o to, abychom poskytli špičkovou péči a pocit bezpečí,“ uvedl Zavoral.

Cenu za vítězství, lůžko Eleganza 2, které si ministr obrany Martin Stropnický osobně vyzkoušel, usnadní podle Zavorala zdravotníkům náročnou práci. „Hodláme ho využívat zejména k péči o válečné veterány a vojáky v činné službě, ale zajisté poskytne pohodlí a bezpečnost i ostatním pacientům, “ doplnil ředitel ÚVN.

Nový název – Domov Vlčí mák

Oddělení sociální péče, které na celkem 40 lůžkách pečuje o válečné veterány – jak ty druhoválečné, tak novodobé – nese od nynějška nový název: Domov Vlčí mák.

„Při volbě vhodného názvu bylo naším záměrem, aby vystihl jeho podstatu a ojedinělost. Zvítězil název Domov Vlčí mák. Obsahuje symbol válečných veteránů uctívající památku všech, kdo nasazovali ve válečných konfliktech své životy za lepší budoucnost,“ přibližuje ředitel ÚVN Miroslav Zavoral.

„Jsem přesvědčen, že válečným veteránům musíme věnovat tu nejlepší péči. Tento stát jim vděčí za mnohé. Jsem rád, že Ústřední vojenská nemocnice na tomto poli dělá tak mnoho. Fungování Domova Vlčí mák – dříve Oddělení sociální péče – je toho dokladem,“ konstatoval ministr obrany.

  • Domov Vlčí mák (dříve Oddělení sociální péče) vzniklo v roce 2007 a poskytuje nepřetržitou následnou péči čtyřem desítkám klientů, z naprosté většiny válečným veteránům i jejich partnerům, se sníženou soběstačností.
  • Do zařízení docházejí fyzioterapeuti, za veterány přicházejí dobrovolníci, aby jim zpříjemnili a zpestřili pobyt. Zdravotníci se klienty snaží vést k soběstačnosti. Nejstaršímu klientovi je 98 let.
  • Pod Domov Vlčí mák patří dva typy sociální péče:

Domov se zvláštním režimem – který obdržel od České alzheimerovské společnosti o.p.s., v dubnu 2015 certifikát Vážka. Poskytuje trvalou pobytovou sociální službu klientům starším 65 let se stařeckou demencí, Alzheimerovou demencí a ostatními typy demencí.

Domov pro seniory – poskytuje trvalou pobytovou sociální službu klientům starším 55 let, kteří mají sníženou soběstačnost především z důvodu věku či základního onemocnění a jejichž situace vyžaduje pravidelnou pomoc jiné fyzické osoby.

Otevření Domova Vlčí mák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Kuba: Letiště se nám v loňském roce podařilo rozhýbat a rozlétat

8:19 Hejtman Kuba: Letiště se nám v loňském roce podařilo rozhýbat a rozlétat

Cestovní kancelář Čedok přidává na zimní sezonu první destinaci z Českých Budějovic. Z jihočeského l…