Ministr Stropnický: Vojenské muzeum dostane ze Švédska 17 nových exponátů

17.07.2015 17:33

Sbírkové fondy Vojenského historického ústavu (VHÚ) obohatí technika ze Švédska. Smlouvu o výměně muzejních exponátů podepsali dnes na velvyslanectví ČR ve Stockholmu ředitel VHÚ plukovník Aleš Knížek a ředitel muzea švédských ozbrojených sil Staffan Bengtsson.

Ministr Stropnický: Vojenské muzeum dostane ze Švédska 17 nových exponátů
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

„Co do množství techniky jde o největší jednorázové obohacení našich sbírek ze zahraničních zdrojů za poslední desetiletí. Nadstandardní vztahy se Švédskem se pozitivně projevují i v oblasti vojenské historie,“ říká ministr obrany Martin Stropnický.

VHÚ získalo 17 cenných exponátů, mimo jiné prvorepubliková protiletadlová děla československé výroby Škoda vzor 1919, samohybný kanón SAV a obrněné vozidlo PBV, obojí na podvozku ČKD, nebo protiletadlová děla Bofors vyráběná ve Švédsku za druhé světové války.

Švédsko obdrží z ČR 6 kusů historické techniky, například obrněné transportéry OT-62 a OT-810 nebo terénní vozidlo GAZ-71.

Exponáty dorazí příští týden

„Se všemi novými exponáty se budou moct návštěvníci seznámit v muzeu v Lešanech na tankovém dni, který se letos koná v sobotu 29. srpna,“ zve plukovník Knížek.

Převoz techniky ze Švédska do ČR zajišťují příslušníci Agentury logistiky ze Staré Boleslavi a 14. pluku logistické podpory Pardubice. Exponáty by měly do Lešan dorazit v průběhu příštího týdne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…