Ministr Stropnický: Výcvik iráckých pilotů je součástí společného postupu proti Islámskému státu

26.07.2016 8:35

Ministr obrany Martin Stropnický navštívil v Pardubicích irácké piloty.

Ministr Stropnický: Výcvik iráckých pilotů je součástí společného postupu proti Islámskému státu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Martin Stropnický

V Centru leteckého výcviku v Pardubicích ukončilo výcvik na vrtulnících třicet jedna iráckých pilotů. V Česku strávili rok, nyní se zapojí do bojů proti takzvanému Islámskému státu. Slavnostního ceremoniálu se zúčastnila řada významných osobností v čele s ministrem obrany Martinem Stropnickým.

„Studenti sem přišli úplně lidově řečeno nepolíbení a prošli si celou cestu od kompletní teorie přes výcvik na lehkém vrtulníku Schweizer, dále na vrtulníku Mi 2 a skončili na typovém výcviku na vrtulník Mi 17," uvedl Roman Planička, ředitel státního podniku LOM Praha, pod který centrum spadá.

Špičkové centrum CLV již využila řada zahraničních armád

Čeští vojenští instruktoři výcvik sestavili podle potřeb a požadavků irácké armády. „Je to součást společného postupu koalice proti tzv. Islámskému státu. Strategií je pomoci irácké armádě ať už výcvikem nebo technikou," dodal ministr obrany Martin Stropnický. Ministr dále zmínil brzký odlet českého leteckého výcvikového týmu na letiště Balád severně od Bagdádu, kde bude do konce roku 2018 probíhat výcvik na bitevnících L-159, jež Irák od České republiky odkoupil.

Společnost LOM Praha se specializuje především na generální opravy vrtulníků a jejich agregátů. Do okruhu činností patří i opravy letadel L-39 a jejich motorů. Dceřiná společnost VR Group se pak zabývá výrobou simulátorů a simulačních technologií pro letouny, vrtulníky i pozemní síly. Roman Planička, ředitel LOM Praha, zmínil vidinu další, brzké spolupráce. Špičkové centrum CLV již v minulosti využila řada zahraničních armád včetně USA a Afghánistánu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…