Ministr Stropnický: Výzva k misi v Pobaltí? Ta samozřejmě zazněla

20.07.2017 23:32

Projev na 8. schůzi Senátu dne 20. července 2017 k návrhu na působení sil a prostředků rezortu Ministerstva obrany v Litvě, Estonsku, Lotyšsku a Polsku v rámci Posílené předsunuté přítomnosti NATO

Ministr Stropnický: Výzva k misi v Pobaltí? Ta samozřejmě zazněla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Martin Stropnický

Děkuji, pane předsedající,

já budu radši teď, protože bych to možná zapomněl. Tady zazněla otázka, zda se to zakládá na pravdě. To se zakládá na pravdě, tato dlouhá citovaná zpráva nebo co to bylo, asi tak stejně jako zprávy z Aeronetu nebo Russia Today a dalších až 40 serverů či informačních zdrojů, které nás zásobují takovýmito pravdami. Čili to je moje jediná možná odpověď. Ale já si myslím, že je nám to všeobecně známo, jaký je zdroj těchto informací, jaký je cíl těchto informací, jaké je zázemí těchto informací. Všem, kteří pochybují o smysluplnost tohoto vyslání, bych vřele, a věřím, že řada z vás to má za sebou, doporučil ty pobaltské země navštívit, s jejich obyvateli, v počtu kolem 2 milionů, s jejich v některých případech ruskou menšinou blížící se 20 procentům, s jejich zranitelností, s jejich velice složitou a tragickou historickou zkušeností, s jejich sousedstvím z oblasti Kaliningradu, která je snad největší koncentrací velice výkonných a moderních zbraní v Evropě a nemá naprosto v tomto smyslu obdoby.

Když k tomu přičtu počet narušení vzdušného prostoru těchto zemí, když k tomu přičtu počet narušení výsostných vod nebo kybernetických útoků na nejrůznější instituce a jakési věčné testování toho, co oni by dělali, kdyby... Tak ta jejich naléhavá prosba, výzva, ta samozřejmě zazněla. Pokud by ten zdroj, který tady byl citován, trval na nějakém hlavičkovém papíře, možná že k tomu nedošlo. Ale můžu vám garantovat, že se o tom opakovaně mluvilo na setkáních ministrů obrany aliančních zemí, že z toho titulu samozřejmě vznikala agenda toho varšavského summitu, a proto to byl jeden z těch výstupů příslušného summitu. Lze obtížně tvrdit, že to bylo za něčími zády. To si myslím, že je zcela mimo.

Co se týká těch našich počtů, termínů, financí, všechno, co jsem tady uvedl, jsou maximální rozměry, samozřejmě, abychom mohli s tím nějakým způsobem pružně nakládat, pro někoho by mohl vzniknout dojem, že tam budeme nekonečné řady měsíců, je dost pravděpodobné, že v jednom případě to bude kolem 6 měsíců, v druhém možná o dva víc, možná, že se ty dvě mise i budou překrývat, ale s tím vším je počítáno.

Znova bych zdůraznil tu, nezlobte se, až absurditu toho, že je to nějaká hrozba, čtyři krát 1200 mužů na tom území, které není malé, když to sečteme s Polskem, je ve srovnání s připravovaným cvičením ruské armády Západ 2017, které bude čítat zhruba 80 tisíc mužů, bude v blízkosti běloruských a polských hranic, je naprosto symbolická.

A pak bych ještě jednu věc, kterou nějak někteří z nás nejsme pořád schopni ji vstřebat, nebo si ji osvojit, to nejsou žádná cizí vojska, to jsou spojenecká vojska. My jsme součást toho, my jsme dobrovolná součást toho. Bez ohledu na to, že každá organizace, včetně aliance, má své silnější stránky a má i své slabší a pracuje na jejich odstranění, tak je to organizace, ve které jsme dobrovolně naprosto, nás nikdo nenutil, možná, že si někteří vzpomenou na to, že nás ani nikdo extra dvakrát nelákal, ale že to byla historická shoda okolností, za kterou bychom měli být, myslím si, vděční, že to je při neustálém zpochybňování a kritizování EU, která má řadu svých současných problémů, o kterých všichni dobře víme, tak je to jedno z těch silných pout, která nás drží v tom polistopadovém směru. Já bych řekl, že jde dokonce, jestli se to dá tak vyjádřit, a nebudu brán někde za slovo, dokonce víc než obrana. Ona je to jakási garance té naší příslušnosti k západoevropskému demokratickému civilizačnímu prostoru. A to je, myslím, hodnota nadevše.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…