Ministr Stropnický: Žádná totalita naštěstí není schopna zlomit celý národ

15.05.2016 13:54

Třicet pět účastníků třetího odboje či pozůstalí po těchto účastnicích dnes z rukou ministra obrany Martina Stropnického v pražském hotelu DAP převzalo osvědčení, pamětní odznak a dekret, které dokládají jejich aktivní odpor a odboj proti komunismu. Celkem už ministerstvo obrany eviduje 1 072 držitelů osvědčení.

Ministr Stropnický: Žádná totalita naštěstí není schopna zlomit celý národ
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Martin Stropnický

Slavnostního ceremoniálu se účastnila také náměstkyně ministra obrany Alena Netolická, zástupce náčelníka Generálního štábu - ředitel Společného operačního centra MO generálmajor Petr Mikulenka, ředitelka Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu Eva Michálková, předsedkyně Konfederace politických vězňů Naděžda Kavalírová a další hosté.

„Žádná totalita však naštěstí není schopna zlomit celý národ až do toho posledního člověka. Vždy se najdou ti, kteří jsou nezištnými nositeli a obránci ideálu občanské svobody, kteří se dokáží vzepřít hrubé síle bez ohledu na nebezpečí, které jim v každém okamžiku hrozí,“ uvedl ministr obrany Martin Stropnický ve svém projevu a poděkoval přítomným i těm, kdo se dnešního dne nedožili, za jejich odvahu.

Osvědčení již obdrželo 1072 osob

Osvědčení obdržel například Georg Kebrle za aktivní působení v exilové Československé sociální demokracii, a za publikování ostře kritických článků vůči totalitnímu režimu v Československu v exilových periodikách, Milan Beránek za protikomunistickou činnost spočívající ve významné podpoře při vydávání a rozšiřování nezávislých samizdatových periodik zaměřených na obhajobu lidských práv a svobod nebo Zdeněk Kotrlý za aktivní protikomunistickou činnost spočívající v opisování a distribuci samizdatových materiálů a za podíl na založení Demokratické iniciativy.

„Skládala jsem písničky a v těch textech jsem se ozývala proti režimu, zastávala jsem se svých přátel. Na mých nahrávkách jsou tak písničky jako Svaťa Karásek, Charlie Soukup, který byl zavřený, a hlavně písničky proti zlu, které se tu dělo. Koncerty probíhaly v uzavřených prostorách na privátní půdě, v otevřených domech, v hospodách nebo ve stodolách, a přesto nás přitom zavírali,“ popisuje svou činnost v 80. letech chartistka z Ostravska Dagmar Vokatá.

Ministerstvo obrany vydává osvědčení na základě zákona č. 262/2011 Sb., o účastnících odboje a odporu proti komunismu. K dnešnímu dni požádalo o vydání osvědčení 4 402 osob, přičemž 78,6 % žádostí už bylo vyřízeno. Osvědčení obdrželo 1 072 osob.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

13:09 Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

Vláda schválila Rozpočtovou strategii sektoru veřejných institucí na roky 2025 až 2027 a k ní přilož…