Ministr Stropnický odměnil pět nejlepších absolventů

29.07.2017 17:42

Univerzita obrany v Brně poprvé uspořádala slavnostní vyřazení absolventů v centru města na náměstí Svobody. Odchodu 98 dosavadních studentů Univerzity obrany na první pozice jejich vojenské kariéry přihlížela kromě představitelů školy, příbuzných a známých absolventů také řada zástupců armády, státních a samosprávných orgánů a významných institucí.

Ministr Stropnický odměnil pět nejlepších absolventů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Martin Stropnický

Přehlídku nastoupených jednotek provedl na začátku ceremoniálu ministr obrany Martin Stropnický v doprovodu rektora-velitele Univerzity obrany brigádního generála Bohuslava Přikryla. Oba se pak na tribuně připojili k 1. zástupci náčelníka Generálního štábu generálporučíkovi Jiřímu Balounovi, předsedovi Výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice Senátu Parlamentu ČR Zdeňku Papouškovi, náměstkyni pro řízení sekce právní Ministerstva obrany Aleně Netolické, brněnskému primátorovi Jiřímu Vokřálovi a dalším hostům.

„Jsem velice rád, že se scházíme tady na náměstí Svobody. Není to samoúčelné. Myslím, že je velice důležité, abyste vy, občané, věděli, že máte svoji armádu, své vojáky, že vypadají, jak vypadají a že jsou odhodláni své poslání vykonávat do důsledku,“ ocenil ve svém projevu místo konání ceremoniálu ministr Stropnický.

„Budete to vy, kteří budou vydávat rozkazy, posílat své vojáky do rizikové situace. Přemýšlejte, zvažujte varianty a moudře se rozhodujte. Je to vaše právo, ale především vaše zodpovědnost,“ vyzval nastoupené absolventy generálporučík Baloun.

Ministr odměnil pět nejlepších absolventů

Ve svém projevu se ke studentům obrátil i rektor-velitel Bohuslav Přikryl: „V tuto chvíli ještě nemůžete mít podrobné představy o blízké budoucnosti, možná cítíte i obavu z působení u vojsk. To je normální, my starší jsme na tom byli stejně. Ale věřte mi, přehnaný strach není na místě. Vy jste dobří a nemáte se čeho bát,“ konstatoval Bohuslav Přikryl.

Hlavní součástí ceremoniálu bylo pasování absolventů rektorem-velitelem prostřednictvím nejlepšího z nich. Letos se této cti dostalo poručíkovi Adamu Brunnovi, který úspěšně ukončil studium oboru Ekonomika řízení lidských zdrojů a který nastupuje do nově zřízeného Centra podpory speciálních sil v Olomouci. Po blahopřání z úst ministra obrany a 1. zástupce náčelníka Generálního štábu se k poručíku Brunnovi přidali další čtyři studenti a všichni společně převzali odměny ministra obrany pro nejlepší absolventy. Poté poručík Jan Laštovička obdržel odměnu 1. zástupce náčelníka Generálního štábu Laudi Memorabilis a nakonec sedm studentů finanční odměnu rektora-velitele.

„Stojíme zde, mladí a hrdí poručíci. Uděláme vše, abychom v nastávajícím pracovním životě naplňovali poslání armády a abyste nám vy, občané této země, mohli důvěřovat,“ slíbil za všechny absolventy poručík Brunn. Na závěr ceremoniálu proběhl slavnostní pochod doplněný dvojím přeletem vojenských letounů. Poté se k obloze jako tradiční akademický zvyk vznesly čepice studentů, kteří právě opustili řady Univerzity obrany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

16:05 Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.