Ministr Stropnický představil nový trenažér NightFox

27.02.2016 19:17

Ústav leteckého zdravotnictví Praha se může pochlubit špičkovým pracovištěm pro trénink nočního vidění. Slavnostního otevření se zúčastnil ministr obrany a řada významných hostů včetně velitele vzdušných sil brigádního generála Libora Štefánika.

Ministr Stropnický představil nový trenažér NightFox
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Martin Stropnický

„Do pravidelného provozu vstupuje špičkové zařízení. Nebylo to ovšem zadarmo. Ale jakkoliv je téma racionálního využití finančních prostředků v resortu stále vysoce aktuální, nepochybuji o tom, že v případě trenažéru byla příslušná položka rozpočtu investována velmi promyšleně. Pro zajímavost, jednalo se o sumu necelých třinácti milionů korun, přičemž celá částka byla kryta poskytnutou investiční dotací z prostředků Ministerstva obrany. Jinými slovy, s všestrannou modernizací Armády České republiky to myslíme opravdu vážně,“ uvedl ministr obrany.

Technicky systém umožňuje simultánní projekci (až pro 6 osob) statických i dynamických scénářů letových situací s možností změny meteorologických podmínek, ročních období, fází noci a šera a nejrůznější kombinace nasvícení krajiny jak přirozenými, tak umělými zdroji světla. Zkracuje a zkvalitňuje pozemní přípravu před zahájením praktického leteckého výcviku s brýlemi pro noční vidění (NVG, ať již monokulárními či bikulárními).

Trenažér se skládá z výukové učebny a dvou systémů projekce (laser a near-infrared) umožňující zobrazení pohledem NVG a pohledem mimo brýle. Z uvedeného vyplývá, že příprava před reálným letem představuje mnohem komplexnější představu, a to vše v bezpečí trenažéru, kdy při chybě nelze nikterak ohrozit posádku letounu či helikoptéry. Pro ty je systém primárně určen, nicméně předpokládá se jeho využití i pro řidiče, operátory a příslušníky speciálních sil. Lékařsky lze trenažér využít i pro případnou pooperační péči refrakčních zákroků a expertízu obrazového vjemu oka pacienta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

4:31 Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

Česká republika směřuje do války. Žene jí tam svými projevy a svými činy prezident Petr Pavel, premi…