Ministr Stropnický přijal prvního polistopadového vojenského kaplana

26.03.2016 7:34

Ministr obrany Martin Stropnický v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR přijal nového plzeňského biskupa a prvního polistopadového vojenského kaplana Tomáše Holuba, aby mu popřál k jeho jmenování a zároveň mu poděkoval za jeho přínos pro duchovní službu Armády ČR.

Ministr Stropnický přijal prvního polistopadového vojenského kaplana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Martin Stropnický

„Tomáš Holub spojil s armádou kus svého života a významně se zasloužil o to, že duchovní služba má mezi českými vojáky vysoký kredit. V jeho nové misi mu přeji hodně úspěchů,“ uvedl ministr obrany Martin Stropnický.

Jméno Tomáše Holuba je spjato s českou armádou od roku 1996, když byl jako první vojenský kaplan české jednotky vyslán na misi IFOR/SFOR v Bosně a Hercegovině. Po návratu se stal kaplanem 4. brigády rychlého nasazení a zároveň poradcem náměstkyně ministra obrany pro přípravu dohody o duchovní službě v armádě. Po té, co byla v Armádě ČR po více než šedesáti letech obnovena duchovní služba, stal se hlavním kaplanem Armády ČR. V této funkci působil až do roku 2006, kdy se vrátil ke službě v rámci Římskokatolické církve. Až donedávna byl generálním sekretářem České biskupské konference, ale stále zároveň působil na ministerstvu obrany jako poradce pro duchovní službu v armádě. Letos v únoru jmenoval papež osmačtyřicetiletého Tomáše Holuba plzeňským biskupem. Z tohoto důvodu se dohodl s ministerstvem obrany na formálním ukončení spolupráce.

Na duchovní službě se podílejí všechny křesťanské církve

Tomáš Holub má mimo jiné zásluhu na tom, že Duchovní služba AČR není jen záležitostí katolické církve, ale že se na ní podílí všechny křesťanské církve působící v České republice. Vojenští kaplani jsou tak duchovní, které do jejich služby vysílají společně všechny křesťanské církve sdružené v Ekumenické radě církví a v České biskupské konferenci, aby ve vojenském prostředí sloužili všem, kteří o pomoc požádají.

Ve službě duchovních v armádě se nejedná pouze o misijní hlásání víry, ale o pomoc vojákům při řešení osobních krizí i těžkostí, které vznikají v pracovním, osobním a rodinném životě, což asi nejvíce ocení, když jsou nasazeni v zahraničních misích.

Od obnovení duchovní služby v naší armádě v roce 1998 prošlo službou vojenského kaplana již 40 vojenských kaplanů z devíti křesťanských církví. V současné době slouží v Ozbrojených silách ČR 31 vojenských kaplanů a 1 vojenská kaplanka z osmi křesťanských církví. Více informací k Duchovní službě Armády ČR naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…