Ministr Ťok: Majitelé vozidel by měli zbystřit. Vyčištění registru bylo nutné

09.06.2015 16:15

Ke dnešnímu dni je v České republice stále přes 700 000 vozidel (738 000) s nedokončenou registrací. Čas na nápravu mají řidiči už jen do 30. června. Pokud do tohoto data nenavštíví úřad, od 1. července jejich vozidla administrativně zaniknou, nesmí na silnici a nepůjdou už znovu zaregistrovat. Na dnešní tiskové konferenci o tom informoval ministr dopravy Dan Ťok.

Ministr Ťok: Majitelé vozidel by měli zbystřit. Vyčištění registru bylo nutné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr dopravy Dan Ťok

„Pokud si majitelé vozidel nejsou jistí, zda se jich tento problém týká, mají jednoduchou pomůcku: V malém technickém průkazu by měli mít uvedeno své jméno, pak je auto převedené. Pokud v něm mají ještě jméno předchozího vlastníka vozidla, měli by zbystřit a přihlásit auto na sebe, tak aby ho mohli nadále provozovat,“ řekl Ťok.

Samotné dokončení registrace na úřadě obce s rozšířenou působností v bydlišti majitele a provozovatele vozidla je jednoduché. K žádosti se dokládá: občanský průkaz či jiný doklad totožnosti, doklady k vozidlu (technický průkaz + osvědčení o registraci vozidla), doklad o pojištění, protokol o evidenční kontrole a doklad o platné technické prohlídce.

Novela zákona o provozu na pozemních komunikacích, která platí od 1. ledna letošního roku, ukončila praxi takzvaných polopřevodů. Při registraci vozidla již nově není možné, aby někdo auto odhlásil, aniž by nový vlastník vozidlo zároveň nezaregistroval na sebe.

Motoristé, kteří vozidlo s nedokončenou registrací provozovali, porušovali už dřívější zákon. U těch vozidel, která se už před začátkem letošního roku nacházela v kategorii v převodu, dostali lidé půl roku navíc, aby mohli vozidlo přihlásit, pokud ho skutečně chtějí provozovat. Toto přechodné období končí již 30. června.

„Vyčištění registru bylo nutné. Nemůžeme fungovat tak, že u stovek tisíc aut neznáme aktuálního vlastníka. To poškozuje i občany, není jasná odpovědnost a úřady oslovují lidi, kteří třeba už s autem nemají nic společného,“ řekl Ťok.

">Dřívější legislativa navíc nahrávala tomu, aby se lidé vyhýbali ekologické likvidaci starého vozidla. „Až 600 000 aut, která mají nedokončenou registraci, zřejmě už nejsou v provozu a skončila někde odstavená či rozebraná,“ řekl Ťok. Stát u těchto vozidel přišel o poplatek za sběr autovraků, tedy odhadem o desítky milionů korun.

Podle informací z Centrálního informačního systému STK má platnou technickou prohlídku zhruba 100 000 vozidel, která jsou v kategorii v převodu, tedy s nedokončenou registrací. Ministerstvo dopravy apeluje na ty vlastníky vozidel, kteří chtějí vozidlo dále provozovat, aby využili poslední tři týdny a registraci dokončili.

MD veřejnost na tuto povinnost průběžně upozorňuje. Od dubna je k dispozici aplikace pro kontrolu stavu vozidla na webu www.dokonceteregistraci.cz. V rámci posledního varování motoristům, kterých se problém týká, spustilo dnes MD ještě týdenní informační kampaň v tištěných médiích a na internetu pod heslem „Je Vaše auto, opravdu Vaše?“

Přehled počtu vozidel s nedokončenou registrací najdete zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Konec opožděných plateb, nová směrnice pomůže hlavně malým a středním podnikům

12:12 Kolaja (Piráti): Konec opožděných plateb, nová směrnice pomůže hlavně malým a středním podnikům

Konec problémům s opožděnými platbami. To si europoslanci slibují od nové směrnice, kterou schválili…