Ministr Ťok: Potřebujeme přehlednější bodový systém a účinné sankce pro piráty silnic

02.11.2016 17:30

Po 10 letech fungování bodového systému Ministerstvo dopravy připravilo návrh některých změn v bodování a finančních sankcích pro neukázněné řidiče. Cílem je účinně postihovat závažné a vědomé přestupky, které ohrožují ostatní účastníky silničního provozu a naopak nešikanovat slušné řidiče za bagatelní přestupky.

Ministr Ťok: Potřebujeme přehlednější bodový systém a účinné sankce pro piráty silnic
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr dopravy Dan Ťok

Bodový systém se ve stávající podobě se osvědčil, měl by ale pro řidiče být srozumitelnější a úřady by je měly pružně informovat o udělených bodech.

V dubnu tohoto roku Ministerstvo dopravy představilo návrh dopravním odborníkům a podrobně ho s nimi prodiskutovalo. Následně ministerstvo oslovilo i veřejnost, která měla možnost se k připravovaným změnám téměř dva měsíce vyjadřovat. Během této doby přišlo přes tisíc podnětů nejen veřejnosti, ale i dopravních expertů. V pondělí 1. listopadu byl návrh představen a projednán na semináři pro poslance z hospodářského výboru. „Bylo pro nás zásadní získat zpětnou vazbu a slyšet co největší šíři názorů, nyní bychom návrh rádi poslali do legislativního procesu,“ řekl ministr dopravy Dan Ťok.

Návrh pracuje se zpřísněním sankcí za nejzávažnější přestupky (a přehledným a férovým systémem pro řidiče v podobě jedné sazby blokové pokuty u závažných přestupků - 5 000 Kč, 2 500 Kč a 1 500 Kč). Zároveň by se zavedla pouze tři pásma udílených bodů (2, 4 a 6, podle závažnosti spáchaného přestupku), bude tak fungovat systém 2krát/3krát a dost – pokud řidič spáchá vážnější přestupek opakovaně, vyboduje se. Zaměří se také na začínající řidiče, kteří jsou velmi rizikovou skupinou silničního provozu.

Mezi podněty veřejnosti rezonovalo nejvíce tvrdší stíhání za řízení pod vlivem drog či alkoholu a silniční pirátství, a na druhé straně volání po mírnějších trestech za bagatelní přestupky. Lidé zároveň mají zájem o jednodušší a přehlednější informování o stavu svého bodového konta.

Některé z připomínek ministerstvo do návrhu zapracovalo. „Rozhodli jsme se navrhnout například jednodušší informování řidičů o bodech prostřednictvím SMS nebo emailu či zpřísnit kontrolu řidičů, kteří přišli kvůli alkoholu či drogám o řidičské oprávnění, a vrací se do provozu. Přiklonili jsme se také ke snížení horní sazby ve správním řízení u méně závažných přestupků,“ řekl Ťok.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…