Ministr Ťok: Připravujeme záchranný scénář, abychom neohrozili zvýšený výběr mýta

14.12.2015 17:54

Až 40 milionů korun denně vybere stát díky zvýšenému zájmu dopravců o využití zpoplatněných úseků českých silnic. Kvůli velkému zájmu ale před koncem roku docházejí palubní jednotky, kterých je v současnosti v zásobě zhruba 17.000 kusů. Tento problém řeší nově vzniklá pracovní skupina složená ze zástupců Ředitelství silnic a dálnic a současného provozovatele mýtného systému konsorcia Kapsch. Skupina přijímá nezbytná opatření, aby na přelomu roku řidičům kamionů palubní jednotky nechyběly.

Ministr Ťok: Připravujeme záchranný scénář, abychom neohrozili zvýšený výběr mýta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr dopravy Dan Ťok

„Připravujeme záchranný scénář, abychom neohrozili zvýšený výběr mýta, který ročně dělá zhruba deset miliard korun. Podle vývoje situace můžeme reagovat například tím, že se přesunou palubní jednotky mezi jednotlivými distribučními místy,“ vysvětluje ministr dopravy Dan Ťok s tím, že by ale problém nakonec nastat neměl.

Nákup nových jednotek pro výběr mýta, tzv. OBU (on board units) schválila vláda začátkem listopadu. Nové mýtné „krabičky“ zadala společnost Kapsch do výroby, na dodávku má minimálně 12 týdnů. „Stále bohužel nejsme schopni garantovat, že se nám podaří jednotky dodat rychleji,” upozorňuje Karel Feix, šéf českého Kapsche. Podle něj už sice požádali v rakouské výrobní továrně o nejvyšší prioritu pro Českou republiku, ale celou situaci komplikují nejen blížící se vánoční svátky, hardwarová i softwarová unikátnost OBU pro každou zemi, ale také vytíženost linek – aktuálně závod Kapsche vyrábí elektronická mýtná zařízení nejen pro své evropské projekty, ale i pro Rusko, Austrálii, Chile nebo USA.

Provozovatel mýtného systému proto spolu s ministerstvem dopravy v posledních dnech přijímá nezbytná opatření, aby na přelomu roku řidičům kamionů palubní jednotky nechyběly. Na návrh Kapsche vznikla pracovní skupina, která obden monitoruje situaci, aby nepřerostla v problém dopadající na dopravce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

11:04 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.