Ministr Ťok: Řidiči sundali nohu z plynu v měřeném úseku modernizované D1

02.09.2016 12:22

Záměr Ministerstva dopravy na zklidnění dopravy v modernizovaném úseku D1 u Brna se podle prvního vyhodnocení dat z detekčních kamer daří naplnit. Podle analýzy měření v úseku Ostrovačice – Kývalka spáchali přestupek jízdy nepřiměřenou rychlostí pouze tři řidiči ze sta projíždějících automobilů ve směru do Brna nebo do Prahy. Pozitivně hodnotí dopravně bezpečností akci i policie, podle které klesl v daném úseku počet nehod zhruba o třetinu.

Ministr Ťok: Řidiči sundali nohu z plynu v měřeném úseku modernizované D1
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr dopravy Dan Ťok

„Nehody v uzavírkách nebo v jejich blízkosti jsou častým důvodem dopravních komplikací na nejvytíženější české dálnici. Dodržování rychlosti ve zúženích je důležité pro větší bezpečnost řidičů, plynulejší provoz na D1 a menší riziko nehod,“ hodnotí první měsíce fungování úsekového měření rychlosti ministr dopravy Dan Ťok.

Podle podnětu policie spáchalo přestupek v období od 1. června do 15. srpna 80 tisíc řidičů, což odpovídá 2,9 procentu řidičů projíždějící modernizovaným úsekem na 178. – 182. kilometru dálnice D1. Podle policie v      období s instalovaným úsekovým měřením  klesl počet dopravních nehod. K těm docházelo v důsledku nezvládnutí řízení ve zúžených místech, například při nárazu do dočasných svodidel apod. Zklidnění dopravy v měřeném úseku přispělo k tomu, že řidiči riskantní manévry omezili.

„Drtivá většina řidičů reaguje na upozornění o měřeném úseku snížením rychlosti na dovolený limit. Ubylo řidičů, kteří překračují v měřeném úseku rychlost výrazně nebo si vynucují uvolnění levého jízdního pruhu pro rychlejší průjezd,“dodává ředitel dopravní policie Tomáš Lerch.

Zatímco v období před úsekovým měřením rychlosti se stalo v obou směrech od března do května dohromady 34 nehod, po zavedení měření rychlosti bylo ve sledovaném období 22 nehod, což je o třetinu méně.

Podněty policie pro podezření ze spáchání přestupku vyřizují příslušné obce s rozšířenou působností. Ve směru na Prahu jde o obec Rosice, ve směru na Brno o obec Šlapanice. Obě města vyřizují přestupky postupně a podle prvních odhadů pokutu za rychlejší jízdu platí až 80 procent lidí, kteří dostanou výzvu k vyřešení přestupku určenou provozovateli vozidla

Vybrané prostředky z úsekového měření obě města investují zpět do bezpečnosti silničního provozu. V plánu  mají úpravu přechodů pro chodce a jejich doplnění o bezpečnostní prvky, dobudování chodníků v lokalitě se zvýšeným pohybem dětí nebo stavbu dopravního hřiště.

Úsekové měření rychlosti na dálnici D1 v úseku Ostrovačice – Kývalka potrvá až do listopadu, kdy bude čtyřkilometrová modernizovaná část dálnice zprovozněna. V příštím roce bude probíhat úsekové měření rychlosti v dalších vybraných úsecích modernizace. Přesné umístění kamer bude záviset na postupu stavebních pracích a výsledcích veřejné soutěže na dodavatele kamer, kterou organizuje Ředitelství silnic a dálnic.

reklama

autor: PV

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zimola (Z 2020): Aktuální starosti starosty? Obchvat města

6:03 Zimola (Z 2020): Aktuální starosti starosty? Obchvat města

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k obchvatu