Ministr Toman: Dotace na zmírnění škod, způsobených suchem, jsou připraveny

16.12.2018 21:18

Ministr zemědělství Miroslav Toman schválil zásady pro dotace zemědělcům na zmírnění škod způsobených suchem v letošním roce. Příjem žádostí potrvá od 16. do 25. ledna 2019.

Ministr Toman: Dotace na zmírnění škod, způsobených suchem, jsou připraveny
Foto: repro/ČT
Popisek: Miroslav Toman

Dokument, který stanovuje podmínky pro poskytování dotací na zmírnění škod způsobených suchem na zemědělských plodinách, produkci v okrasných a ovocných školkách a sadebním materiálu lesních dřevin v lesních školkách v roce 2018, dnes zveřejnilo Ministerstvo zemědělství (MZe) na svých webových stránkách.

„Tyto zásady zaměřené na řešení škod na tržních plodinách a lesním sadebním materiálu navazují na již schválená pravidla pro kompenzaci škod na krmných plodinách. Ty jsme uveřejnili přednostně v říjnu, protože u nich nastala nejkritičtější situace. Přijali jsme zhruba 9600 žádostí v celkové hodnotě téměř jedné miliardy korun. Žádosti se nyní administrují, s výplatou jsme začali,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Pro stanovení sazeb na kompenzaci pěstitelů za škody způsobené suchem u tržních plodin je vymezeno dvousazbové odškodnění:

  1. při poškození plodin v rozsahu větším než 30 %, max. však 50 % je sazba ve výši 10 % normativních nákladů,
  2. při poškození v rozsahu větším než 50 % je sazba ve výši 20 % normativních nákladů.

Žadatelé budou moci u příslušných plodin využít k prokázání škody seznamy poškozených katastrálních území. Tato možnost výrazně sníží administrativní zátěž žadatelů.

MZe všem potenciálním žadatelům o dotaci doporučuje, aby se ihned po zveřejnění Zásad důkladně seznámili s jejich obsahem a začali co možná nejdříve shromažďovat potřebné materiály, které budou muset k žádosti doložit a začali podávat žádosti na příslušná pracoviště Oddělení příjmu žádostí a LPIS Státního zemědělského intervenčního fondu nejlépe od začátku příjmu žádostí, tedy 16. ledna 2019.

Konečná výše dotace a její sazby budou po kontrole všech podaných žádostí upraveny tak, aby objem peněz k proplacení zohledňoval celkový objem vyčleněných finančních prostředků ke kompenzaci škod.

Obě části kompenzace letošního sucha pro nejvíce poškozené podniky vycházejí z usnesení vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).