Ministr Toman: Ministerstvo dá na čtvrtou etapu protipovodňových opatření 4,6 miliardy korun

17.10.2018 19:06

Ministr zemědělství Miroslav Toman podepsal pravidla programu Podpora prevence před povodněmi IV. Do roku 2024 tak vzniknou protipovodňová opatření, zejména v oblastech s významným povodňovým rizikem, s celkovým příspěvkem ze státního rozpočtu ve výši 4,6 miliardy korun. Program navazuje na třetí etapu prevence před povodněmi z let 2014-2019.

Ministr Toman: Ministerstvo dá na čtvrtou etapu protipovodňových opatření 4,6 miliardy korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Miroslav Toman

Protipovodňová opatření ve čtvrté etapě budou zahrnovat budování nových retenčních prostorů, úpravy existujících vodních nádrží, opatření k rozlivům povodní, zvyšování kapacity koryt, výstavbu ochranných hrází i zajištění projektové dokumentace významných akcí.

„Plánujeme vybudovat například poldr Kutřín na vodním toku Krounka v povodí Labe s předpokládanými náklady téměř půl miliardy korun, dílčí opatření v povodí horního toku řeky Opavy za přibližně 1 miliardu nebo protipovodňové opatření v Hranicích na Moravě a Husinci či rekonstrukci vodního díla Jezeří,“ řekl ministr Miroslav Toman.

O podporu mohou žádat obce a správci vodních toků, tedy státní podniky Povodí a Lesy ČR. Výše dotace se bude pohybovat mezi 70 až 95 % stavebních nebo projektových nákladů.

Projekty protipovodňové ochrany se zabývají všemi aspekty zvládání povodňových situací v povodích a navrhují vhodné kombinace technických opatření na vodních tocích a přírodě blízkých opatření. S ohledem na aktuální klimatické změny a extrémní počasí povedou plánovaná opatření také ke zlepšení vodního režimu v krajině.

V probíhající třetí etapě programu prevence před povodněmi Ministerstvo zemědělství poskytne 1,6 miliardy korun a předpokládá, že v závěru etapy částka dosáhne téměř 3 miliardy korun. Tato etapa je přednostně zaměřena na opatření zajišťující retenci – zadržení vody v poldrech a vodních nádržích a současně také na nezbytná opatření podél vodních toků. Mezi významné akce patří například vybudování suché nádrže Jelení, zvýšení retence vodního díla Šance nebo zvýšení kapacity koryta řeky Moravy v Olomouci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: Nejlepším zákonem roku 2023 pro byznys je novela, která zavádí sdílení elektřiny

16:21 Ministr Síkela: Nejlepším zákonem roku 2023 pro byznys je novela, která zavádí sdílení elektřiny

Novela energetického zákona LEX OZE II z dílny Ministerstva průmyslu obchodu (MPO), která zavádí sdí…